Svijet

Njemačka ministrica: Bez povlačenja Rusije nema mira

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozdravila je kinesku mirovnu inicijativu za okončanje rata u Ukrajini, ali je isključila bilo kakve teritorijalne ustupke Rusije.

FOTO: EPA-EFE/JOHANNES SIMON / POOL
FOTO: EPA-EFE/JOHANNES SIMON / POOL

Pravedan mir pretpostavlja “da onaj koji je narušio teritorijalni integritet, to jest Rusija, povuče svoje trupe iz okupirane zemlje”, rekla je Baerbock na sigurnosnoj konferenciji u Munchenu.

“Svjetski mir se temelji upravo na činjenici da svi priznajemo teritorijalni integritet i suverenost svake zemlje”, dodala je, prenosi Hina.

Pročitajte još

Njemačko stajalište je, nastavila je, da bez potpunog povlačenja ruskih snaga iz Ukrajine nema šanse za okončanje gotovo jednogodišnjeg sukoba i svi zahtjevi da se rat okonča uz teritorijalne ustupke Rusiji su neprihvatljivi.

Također je, po uzoru na glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, rekla da ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi smio biti nagrađen za svoju invaziju na Ukrajinu te da je to način da se spriječi one koji ga žele oponašati.

Stoltenberg je ranije kazao da Kina pomno motri ishod ukrajinskog rata i procjenjuje vlastite planove u “svom dijelu svijeta”.

Postoji bojazan da bi ruska pobjeda u Ukrajini osokolila Kinu da upotrijebi vojnu silu protiv Tajvana.

Prihvati notifikacije