Magazin

Njegovo veličanstvo - kadaif: Ovo je najbolji recept za slasticu koju svi vole

Kadaif potiče iz Palestine, ali je na područje Bosne i Hercegovine stigao dovoljno davno da ga se smatra domaćim specijalitetom.

FOTO: COOLINARKA
FOTO: COOLINARKA

Ovaj recept koji svi traže – veoma je jednostavan, koristi se nekoliko jednostavnih i uglavnom lako dostupnih sastojaka, a priprema ne uključuje nikakve zahtjevne postupke.

Pročitajte još

Sastojci:

500 g sirovog kadaifa

200 g putera

100 g oraha u jezgri i grožđica

500 g šećera (za agdu, sa 1 litrom vode)

vanilin šećer

limun

Priprema:

Sirov kadaif se slaže u puterom namazanu tepsiju. Između dva sloga sirovog kadaifa staviti orahe, grožđice i tanke kriške putera. Tako pripremljen kadaif staviti u rernu i peći na 160 stepeni.

Za to vrijeme pripremiti preljev – agdu: 500 g šećera staviti u jednu litru vode i kuhati. Pri vrenju kašikom skinuti pjenu, te pustiti da vrije dok se ne dobije srednje gusta agda kojoj treba dodati sok od limuna ili kriske, i vanilin šećer. Mlak kadaif lagano preliti mlakom agdom. Niti kadaif, niti agda ne smiju biti vrući. Ohlađen kadaif se reže na kocke.