Svijet

Nizozemska optužena za saučesništvo u ratnim zločinima u Gazi zbog izvoza dijelova za avione F-35

Grupe za ljudska prava optužile su Nizozemsku da je postala saučesnik u ratnim zločinima u Gazi jer je poslala dijelove za avione F-35 u Izrael, javlja Al Jazeera.

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

Slučaj su pokrenule organizacije za ljudska prava protiv Nizozemske, a saslušanje bi trebalo početi u ponedjeljak.

Nizozemski ogranci Amnesty Internationala i Oxfama tvrde da “Nizozemska doprinosi širokom i ozbiljnom kršenju humanitarnog prava od strane Izraela u Gazi” dozvoljavajući isporuke rezervnih dijelova za izraelske borbene avione dok traje rat.

Sud će saslušati argumente tužitelja i odgovor državnog advokata Nizozemske, a odluka se očekuje za dvije sedmice.

U Nizozemskoj se nalazi regionalno skladište u kojem se drže dijelovi F-35 aviona u vlasništvu SAD-a, koji se mogu slati u druge partnerske zemlje, kao što je Izrael.

Nekoliko sedmica nakon smrtonosnih napada Hamasa 7. oktobra, vlada Nizozemske je dozvolila isporuku rezervnih dijelova za izraelske F-35, pokazuju zvanični dokumenti.

Prošle sedmice, ministrica odbrane te zemlje Kajsa Ollongren rekla je novinskoj agenciji ANP da neće komentirati optužbe prije pravnog postupka pred sudom u Hagu.

Ali kasnije je, u pismu parlamentu, holandsko ministarstvo odbrane saopštilo da se na osnovu trenutnih informacija “ne može utvrditi da su F-35 avioni bili umiješani u teška kršenja humanitarnih zakona ratovanja”.

Izrael je negirao da je počinio ratne zločine u Gazi.

Više od 15.000 Palestinaca, uključujući žene i djecu, ubijeno je u opkoljenom Pojasu Gaze dok rat i dalje bjesni. Izrael kaže da su borci Hamasa ubili 1.200 Izraelaca i zarobili 240.

Kao i ostatak Evropske unije, od početka rata između Izraela i Gaze je Nizozemska ostala pri stavu da Izrael ima pravo na samoodbranu, u skladu s humanitarnim i međunarodnim pravom. Vlada te zemlje se nije pridružila pozivima na prekid vatre koji su se čuli od nekih zemalja članica EU, poput Belgije i Španije. (N1)

Prihvati notifikacije