Svijet

Izrael ponovo otvorio granične prelaze s Gazom

Izrael je u četvrtak ponovo otvorio granične prelaze sa Gazom, omogućavajući hiljadama palestinskih radnika da dođu na svoja radna mjesta u Izraelu i na Zapadnoj obali, nakon skoro dvije sedmice zatvaranja izazvanog nasilnim protestima duž granice, prenosi Reuters.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Oko 18.000 stanovnika Gaze ima dozvolu od izraelskih vlasti da radi izvan blokirane enklave, pružajući injekciju gotovine u iznosu od oko dva miliona dolara dnevno u ekonomiju osiromašene teritorije.

Taj potez dolazi usred pojačanih međunarodnih napora Egipta i Ujedinjenih naroda da smire tenzije i spriječe novu rundu oružanog sukoba u enklavi.

Otprilike dvije sedmice, demonstranti koji su bacali kamenje i eksplozivne naprave suočavali su se s izraelskim trupama koje su odgovorile bojevom municijom, ubivši najmanje jednog čovjeka i ranivši još desetine.

Protesti u srijedu bili su manje intenzivni, kao i odgovor Izraela. Palestinski zvaničnik upoznat s posredničkim naporima rekao je Reutersu da je do razvoja događaja došlo “na zahtjev posrednika za deeskalaciju tenzija”.

Prihvati notifikacije