Jagode su često hvaljene kao zdravo i osvježavajuće voće, no za određene grupe ljudi njihova konzumacija može nositi ozbiljne rizike. Iako obiluju vitaminom C, elagičnom kiselinom i vlaknima, nisu preporučljive za sve.
Osobama koje boluju od hroničnih bubrežnih bolesti, jagode mogu dodatno opteretiti organizam. Visok nivo kalija može izazvati hiperkalemiju poremećaj opasan po srce, dok oksalati povećavaju vjerovatnoću formiranja kamenaca.
Kod pacijenata sa smanjenom glomerularnom filtracijom, i voće poput jagoda može djelovati toksično ako se konzumira nekontrolisano.
Osim toga, jagode spadaju u najčešće alergene među voćem. Kod osoba alergičnih na polen, naročito breze, mogu izazvati tzv. oralni alergijski sindrom (OAS), što se manifestuje oticanjem i svrabom usta i grla. U rijetkim slučajevima, može doći i do teških sistemskih reakcija poput anafilaksije.
Studija objavljena u American Journal of Clinical Dermatology 2020. godine pokazala je da je čak 70% osoba sa OAS-om imalo reakcije upravo na jagode.
Zbog svega navedenog, osobe sa bubrežnim oboljenjima i poznatim alergijama trebaju jagode konzumirati uz oprez, ili ih potpuno izbjegavati u dogovoru s ljekarom.