BiH

Ništa od povećanja minimalne plaće u FBiH dok se vlast ne odrekne visokih doprinosa i parafiskalnih nameta

Ako bi se povećala minimalna plaća na 1.000 maraka, da li bi se drastično smanjili doprinosi na zdravstveno i penziono osiguranje?

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine finalizira zakonska rješenja iz oblasti fiskalne reforme koja podrazumijevaju smanjenje doprinosa na plaće i povećanje minimalne plaće na hiljadu maraka, što poslodavci demantuju i upozoravaju da se minimalna plaća može povećati samo ako se smanje doprinosi.

“Intezivno radimo na pripremi seta fiskalnih zakona uz potrebnu procjenu efekata implementacije.

S obzirom na navedeno, kao i na proceduru usvajanja zakonskih rješenja, u ovom trenutku nismo u mogućnosti dati detaljnije informacije”, odgovorili su na pitanje Faktora iz Ministarstva finansija Vlade FBiH.

Ako bi se povećala minimalna plaća na 1.000 maraka, da li bi se drastično smanjili doprinosi na zdravstveno i penziono osiguranje, iz Ministarstva finansija poručuju:

– Visina plaća zaposlenih kao i visina najniže plaće reguliraju se posebnim propisima, a ne Zakonom o doprinosima. Smanjenjem zbirne stope doprinosa smanjit će se troškovi plaća poslodavca što ostavlja mogućnosti za povećanje plaća zaposlenicima. U novim zakonskim rješenjima kada su u pitanju propisi o doprinosima, pored rasterećenja poslodavaca, jedan od prioriteta je i održivost vanbudžetskih fondova.

Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, dematuje da Vlada FBiH razmatra povećanje plaća na hiljadu maraka.

– Vlada FBiH radi na utvrđivanju teksta zakona o minimalnoj plaći. Mi imamo informaciju da paralelno sa određivanjem minimalne plaće, radi se o zakonu o doprinosima i zakonu o porezu na dohodak. Ovo je prema stavu poslodavaca jedino rješenje da se ovi zakoni donesu u paketu – kaže Nenadić.

Ukoliko Vlada FBiH iz populističkih razloga požuri i donese samo zakon o minimalnoj plaći, poslovnu zajednicu će uvući u veliki rizik, upozorava Nenadić. – Realni sektor imat će nerješive probleme. Zbog toga upozoravamo Federalnu vladu da bez smanjenja doprinosa i poreza na dohodak i bez usklađivanja zdravstvenog osiguranja, ukidanja dijela parafiskalnih nameta cijelu BiH vodit će u još veći problem.

Doći će do zatvaranja radnih mjesta i ne vjerujem da bi se Vlada FBiH igrala sa takvim potezima – ističe Nenadić. Kaže da će naredne sedmice poslodavci imati sastanak u Vladi FBiH, a priprema se i konferencija na koju je pozvan i premijer FBiH Nermin Nikšić.

– Nema razloga da se ovi zakoni na koje se čeka već osam godina lome “preko koljena”. Prethodno bi trebalo zasjedati Ekonomsko-socijalno vijeće, a to su predstavnici vlasti, poslodavci i sindikati. Na tom sastanku trebali bi zajedno utvrditi rješenja koja su izdržljiva i za poslodavce, sindikate i naravno za vlast. Država bi se trebala odreći dijela poreza, doprinosa i parafiskalnih nameta. Ako se država odrekne većeg dijela ovih nameta, poslodavci mogu povećati plaće radnicima i to se ne odnosi samo na minimalne već i preostale plaće u skladu sa sistematizacijom u firmi – zaključuje Nenadić, prenosi Faktor.