Magazin

Niskokalorična crvena leća postaje omiljena zimska namirnica: Način pripreme i jednostavni recepti

Crvena leća je vrsta leće koja se odlikuje brzim kuhanjem i blagim, slatkastim okusom. Zbog svoje nutritivne vrijednosti, niskog glikemijskog indeksa i jednostavne pripreme, čest je izbor u mnogim kuhinjama diljem svijeta.

FOTO: MZSS.HR
FOTO: MZSS.HR

Pročitajte još

Ne izaziva osjećaj težine u želucu

Crvena leća (lat. Lens culinaris) jedna je od najstarijih kultiviranih mahunarki, poznata po svojoj hranjivoj vrijednosti i svestranosti u kuhanju. Ova namirnica, prepoznatljive narančasto-crvene boje, dolazi iz porodice lepirnjača i tradicionalno se uzgaja u područjima Mediterana, Azije i Bliskog Istoka.

No crvena leća nije samo prehrambeno korisna, već je i praktična i ekonomična. Za razliku od mnogih drugih mahunarki, ne izaziva osjećaj težine u želucu te je zbog svoje lakoće probave pogodna za sve uzraste, uključujući djecu i starije osobe, navodi Healthline.

Neutralna, blago orašasta aroma prilagodbu raznim okusima i začinima, od blagih do pikantnih. Također, sve veća dostupnost ove namirnice u supermarketima i trgovinama zdrave hrane dodatno doprinosi njezinoj popularnosti u Hrvatskoj.

Za razliku od smeđe ili zelene leće, crvena leća je oguljena, zbog čega ima kraće vrijeme kuhanja i lakšu probavljivost.

Crvena leća: Kalorije i nutritivna vrijednostCrvena leća je hranjiva mahunarka koja nudi razne esencijalne hranjive tvari. Pola šalice (100 grama) kuhane crvene leće osigurava približno:

Kalorije: 114Proteini: 9 gramaUgljikohidrati: 20 gramaVlakna: 8 gramaMasti: 0,4 gramaŽeljezo: 25% dnevnih potreba (DP)Folna kiselina: 45% DPMangan: 24% DPFosfor: 26% DPOve vrijednosti ističu crvenu leću kao bogat izvor proteina biljnog podrijetla, dijetalnih vlakana i esencijalnih minerala poput željeza i folne kiseline. Visok sadržaj vlakana podržava zdravlje probavnog sustava, dok značajne razine željeza i folne kiseline pomažu zdravlju krvi i staničnim funkcijama.

Dobrobiti i prednosti crvene lećeNe treba je prethodno namakatiKuha se tek 15-20 minutaOguljena je pa se brzo raspada tijekom kuhanja, što je idealno za juhe, variva i kremeBogata je proteinima i vlaknimaPomaže u regulaciji šećera u krvi jer ima nizak glikemijski indeksSmanjuje rizik od kroničnih kardiovaskularnih bolesti i dijabetesaSvestrana je kuhinjiEkonomična je

Crvena leća: KuhanjeCrvena leća je vrlo praktična i hranjiva namirnica koja se brzo kuha i koristi u raznim jelima.

Ovo je osnovni način kuhanja crvene leće:

Crvenu leću isprati pod mlazom hladne vode dok voda ne postane bistra. Ovo uklanja nečistoće i višak škroba.Za 1 šalicu crvene leće koristi se oko 2 šalice vode ili temeljca (može se dodati manje vode ako se radi gušća smjesa, poput pirea).Staviti leću u lonac s vodom. Neka proključa, zatim smanjiti temperaturu i kuhati na laganoj vatri 10-15 minuta dok leća ne omekša.Pred kraj kuhanja posoliti kako bi se izbjeglo da leća postane tvrda.Ako je potrebno, treba ocijediti višak vode nakon kuhanja.Koristi se u kulinarstvu više od 8000 godinaCrvena leća ima duboko ukorijenjenu povijest u raznim svjetskim kuhinjama, a njezina prisutnost u gastronomiji traje više od 8000 godina. Zbog jednostavnosti pripreme, prilagodljivosti i nutritivnog bogatstva, postala je sastavni dio prehrane u brojnim kulturama. Njezina svestranost očituje se u različitim načinima pripreme i kombinacijama okusa, ovisno o regiji i tradiciji.

U mnogim kuhinjama svijeta crvena leća ima ključnu uloguU Indiji je crvena leća nezaobilazna namirnica u pripremi “dhal-a”, guste juhe ili variva začinjenog kurkumom, korijanderom, kuminom i čilijem. Dal se poslužuje uz rižu ili kruh naan, a simbolizira svakodnevni obrok bogat proteinima za milijune ljudi.U Nepalu je “masoor dal” ključni dio nacionalnog jela “dal bhat”, koje se sastoji od leće, riže i povrća, pružajući uravnotežen obrok, dok se u Maroku često dodaje “tagineu”, sporo kuhanom jelu s povrćem, začinima i ponekad mesom.U zemljama poput Libanona, Turske i Egipta, crvena leća koristi se za pripremu kremastih juha poput “shorbet adas”. Ova juha često se poslužuje tijekom ramazana, jer je lako probavljiva i bogata energijom.Na Mediteranu, posebice u Grčkoj i Italiji, crvena leća koristi se kao baza za variva i umake. Primjerice, leća se često kuha s rajčicama, lukom, češnjakom i maslinovim uljem, stvarajući zdrav i jednostavan obrok.U španjolskoj kuhinji, leća se kombinira s povrćem poput paprike i rajčice, a često se dodaje i chorizo za dodatnu dimenziju okusa.Kod zapadnjaka, crvena leća postala je popularna u zdravim receptima poput vegetarijanskog bolonjeza, gdje se koristi kao zamjena za mljeveno meso. Osim toga, često se koristi u pečenim jelima, poput veganskih pljeskavica ili popečaka, zbog svoje sposobnosti da se poveže s drugim sastojcima i zadrži teksturu.

Simbol zdrave prehrane

Osim što je ukusna, crvena leća je pristupačna, održiva i nutricionistički balansirana. U regijama s ograničenim resursima, crvena leća često je izvor proteina broj jedan, dok je u modernim zapadnim društvima postala simbol zdrave prehrane. Kroz povijest, bila je neizostavan dio prehrane zbog svoje dugotrajne trajnosti i jednostavnog uzgoja. Danas, njezina sposobnost da spaja kulture kroz hranu čini je globalnim favoritom na tanjuru.

Kako je rasla svijest ljudi o zdravoj prehrani, smanjenju unosa mesa i održivosti prehrambenih izbora, crvena leća polako je postala omiljena namirnica koja se lako uklapa u moderne dijete, poput vegetarijanske, veganske i mediteranske prehrane.

Crvena leća je odlična za:Guste juhe i variva: Tijekom kuhanja se leća raspada i daje kremastu teksturu. Zahvaljujući svojoj sposobnosti da upija začine, lako poprima okuse sastojaka poput rajčica, luka i češnjaka.Salate: Može se ohladiti i koristiti u salatama kao izvor proteina. Kombinira se s povrćem poput krastavNadopuna jelima od mesa ili u vegetarijanskim i veganskim jelima. Primjerice, veganski bolonjez s crvenom lećom vrlo je popularan zbog svoje teksture i hranjive vrijednosti.Egzotična jela: Za ljubitelje egzotičnih okusa, crvena leća savršeno se uklapa u curryje, začinjene gulaše i pikantna variva. Neutralni okus ove leće s intenzivnim začinima poput kardamoma, kima i čilija daje neodoljive, aromatične kombinacije.