Politika

Nikšić: Igor će dati saglasnost za Vladu FBiH! Nije bila nikakva historijska sjednica Predsjedništva SDP-a

Nakon današnje sjednice Predsjeništva SDP BiH, medijima se obratio lider ove stranke Nermin Nikšić koji je kazao da će njegov kolega Igor Stojanović dati saglasnost na prijedlog imenovanja Vlade FBiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Nije bila nikakva historijska sjednica Predsjedništva SDP-a, nego redovna u sklopu aktivnosti koje smo razmatrali. Aktuelnu situaciju u BiH, pitanje implementacije izbornih rezultata od strane onih koji su potpisali sporazum na državnom nivou i ostalim nivoima, Vijeće ministara, kantonalne vlade u BPK, ZDK, SA”, kazao je na početku obraćanja Nikšić.

“Nikakvih historijskih odluka nije bilo, pogotovo nikakvih podjela na frakcije i strane unutar SDP. Mi gajimo atmosferu u kojoj svaki član izražava svoje mišljenje”.

“Imali smo situaciju u kojoj potpredsdjednik FBiH i član SDP Igor Stojanović problematizirao i otvorio dodatna pitanja oko kadroviranja i imena u Vladi FBiH. 48 sati prije sam i ja postavio pitanje imenovanaj ministra Kljake. U međuvremenu se otvorilo i pitanje ministra Hopovca, koji je dva dana nakon što je postalo jasno da će biti kandidat za ministra dobio optužnicu koja je poslata na potvrđivanje. Na njega i na sve se odnosi zakon, pravosudni sistem poštujemo. Krećemo od presumpcije nevinosti i nije fer da ja sad iznosim ovdje neke stvari o tom slučaju, pomalo je degutantno”, kazao je Nikšić i pojasnio:

“Želim vrlo jasno naglasti oko onoga što sam problematizirao ja, kao i Igor oko imena u Vladi FBiH. Pokušali smo i učinili sve što je u našoj moći da probamo intervenisati i utjecati. Nismo naišli na razumijevanje partnera, oni su ostali pri svojim stavovima pri čemu mi nemamo nikakvo zakonsko uporište”, kazao je Nikšić.

Dodao je da će Stojanović ipak dati saglasnot na prijedlog Odluke o imenovanju Vlade FBiH.

“Igor je upoznao članice i članove Predsjedništva da će danas, ako već nije, potpisati i dati saglasnost na prijedlog Odluke o imenovanju Vlade koji će večeras ili ujutro biti na stolu, da riješimo sve dileme koje se pokušavaju spinom nametnuti. Odluka koju je dao jedan potpredsjednik je neustavna bez saglasnot drugih”, kazao je Nikšić.

Prihvati notifikacije