Život

Nikad nije želio postati biznismen: Bogataš poklonio kompaniju vrijednu 3 milijarde dolara

Milijarder i osnivač sportskog brenda “Patagonija” Yvon Chouinard svoju kompaniju vrijednu 3 milijarde dolara predao je dobrotvornom fondu i najavio kako će sav profit koji se ne reinvestira u vođenje poslovanja biti usmjeren u borbu protiv klimatskih promjena.

FOTO: CAMPBELL BREWER
FOTO: CAMPBELL BREWER

Riječ o iznosu od oko 100 miliona dolara godišnje, tvrdi on, u zavisnosti od stanja kompanije.

Na web stranici brenda sada stoji naslov: “Planeta Zemlja je sada naš jedini dioničar.”

Patagonija se bavi prodajom odjeće i opreme za planinarenje i sport na otvorenom a iako prodaje dosta skupe stvari (džemper od 200 funti i majice od 40 funti) poznata je po marketinškoj strategiji kojom kupcima poručuje da kupuju samo ono što im je zaista potrebno, piše BBC.

Kompanija je osnovana 1973. godine, a procijenjen prihod je 1,5 milijardi dolara ove godine, dok se neto vrijednost Chouinarda procjenjuje na 1,2 milijarde dolara.

BBC prenosi da je Chouinard poznat i po izjavi kako nikada nije želio biti biznismen.

Kao veliki ljubitelj planinarenja, počeo je s izradom opreme za sebe i prijatelje, da bi tek kasnije ušao i u posao s proizvodnjom sportske odjeće.

Na Forbesovoj listi

No uvijek je bio prilično stidljiv kada je u pitanju njegov imovinski status a svojevremeno je za New York Times izjavio kako je prestrašen da bude milijarder.

Guardian piše kako je jedan od rijetkih koji nije bio sretan kada je dospio na Forbesovu listu najbogatijih ljudi svijeta. Dok mnogi maštaju o tome da im bogatstvo dosegne brojku s devet nula, za Chouinarda je to bio znak da nije uspio u svojo misiji da svijet napravi boljim i poštenijim mjestom.

“Uprkos svojoj veličini, Zemljini resursi nisu beskonačni i jasno je da smo prekoračili njene granice. Umjesto da izvučemo vrijednost iz prirode i da je transformišemo u bogatstvo, koristimo bogatstvo koje Patagonija stvara da zaštitimo izvor“, rekao je preduzetnik o svojoj odluci da se odrekne vlasništva.

Prihvati notifikacije