Region

Investitor iz BiH ilegalno gradi zgradurinu u Hrvatskoj, zanimljiva je reakcija šefa gradilišta

Osim u Makarskoj, betonizacija je uzela maha i u Tučepima u kojima je već izgrađeno nekoliko zgrada.

FOTO: TUCEPI.HR
FOTO: TUCEPI.HR
Na fotografiji nije prikazana autentična lokacija

Ali u posljednjem slučaju riječ je o bespravnoj gradnji i to dvojne zgrade s tri sprata i prizemnim dijelom.

Projekt se odvija na području Podgradac, iznad mjesnog groblja gdje je dvojna zgrada “nikla” na dvije parcele, pa je objekt podignut na ukupno 1282 kvadratna metra, s time da prvi teren zauzima 651 kvadrat, a drugi 631 kvadrat.

Investitor je Ilija Ivešić iz Žepča u BiH koji zgradu gradi bez ishodovane građevinske dozvole, zbog čega je Općina Tučepi u saradnji s komunalnim redarima od novembra prošle godine podnijela niz prijava građevinskoj inspekciji.

Inspektori su prije nekoliko dana i zatvorili gradilište, a znak zabrane radova postavljen je unutar objekta, na ormariću s električnim mjerilima.

FOTO: SLOBODNADALMACIJA.HR
FOTO: SLOBODNADALMACIJA.HR

Bespravna gradnja počela je podizanjem potpornog zida koji doseže visinu od tri i po metra, a koji se prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima ne može graditi bez građevinske dozvole i nema saglasnost Općine Tučepi, jer prema urbanističkom planu upređenja područja sjeverno i južno od Jadranske magistrale ne smiju graditi toliko visoki zidovi na kaskadnom terenu.

Da ulagač Ivešić, koji je, prema javno dostupnim podacima iz zemljišnika, obje parcele kupio i uknjižio se na njih prije četiri godine, od građana s područja BiH, gradi velebnu zgradu bez prethodno ishodovane dozvole, Slobodnoj Dalmaciji potvrđeno je iz makarske ispostave Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Županije splitsko-dalmatinske.

Kako je kazala Suzana Franičević, voditeljica ispostave, u toku su postupci za izdavanje građevinskih dozvola na dvjema parcelama u Tučepima (brojevi 5000/11 i 5000/12), ali ključni dokumenti još nisu izdani.

Istu potvrdu ovaj portal dobio je od građevinske inspekcije Državnog inspektorata: “Nadzorom je utvrđeno da investitor gradi građevine nepravilnog tlocrtnog oblika bez pravomoćne, odnosno izvršne građevinske dozvole. Građenje je obustavljeno zatvaranjem gradilišta i postavljanjem posebnog službenog znaka. Inspekcijski postupak je u toku.

Prijave zbog bespravnih radova je podnosila Općina na čelu s načelnikom Antom Čobrnićem.

Prema njegovim riječima, nakon niza poslanih poruka elektroničkom poštom, inspektori su napokon izišli na teren i s njima je bio komunalni redar pa su postavili ploču zabrane građenja.

Uprkos postavljenoj ploči, investitor je ipak nastavio nešto graditi, premda mu je ispisano rješenje i podnesena je krivična prijava.

Općina je odmah reagovala još lani, čim je započela izgradnja potpornih zidova koji mogu biti visoki najviše metar i po, a koji su bili u visini od dva i po do četiri metra.

Investitor je podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole Općini koja izdaje posebne uvjete ako je građevinska čestica vezana uz postojeću cestu.

– Ovdje su se sada pojavila dva problema: građenje objekta bez dozvole, ali i upitna usklađenost projekta s odredbama zone u Tučepima, a u “zoni tri” se mogu graditi građevine s prizemljem i dva sprata, a nikako dvojne građevine, i to još s više od dvije etaže – kazao je Čobrnić.

Kako je moguće graditi zgradurinu bez prethodno ishodovane dozvole, kolege sa Slobodne Dalmacije imale su namjeru upitati investitora, s kojim, pak, nisu uspjeli stupiti u kontakt.

Ali su zato nazvali šefa gradilišta Zdenu Pavljaševića, koji im je vrlo brzo spustio slušalicu: “Doviđenja i hvala na ljubaznosti.”

Prihvati notifikacije