BiH

Nije samo diploma Sebije Izetbegović upitna: "Veliki je broj prijava"

Građani i uposlenici iz javnog sektora naveli su indicije da postoje krivotvorene diplome i učinit ćemo sve da nastavimo proces, kaže Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo

FOTO: OSLOBOĐENJE
FOTO: OSLOBOĐENJE

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo iskoristit će pravne mogućnosti na osnovu presude koju je donio Sud Bosne i Hercegovine i ne odustaje od daljnje borbe za proces provjere diploma zaposlenih u javnom sektoru KS-a, poručio je Erduan Kafedžić, šef Ureda.

ODBIJENA TUŽBA

Sud BiH je, podsjećamo, donio presudu kojom je odbijena tužba Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS-a protiv Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH. Agencija, koju vodi nekadašnji savjetnik Milorada Dodika, donijela je rješenje kojim je zabranila Uredu da provjeri vjerodostojnost diploma petero zaposlenika Fonda KS-a za izgradnju stanova.

Nakon toga je presudom zaustavljen proces revizije svih diploma zaposlenih u javnom sektoru, uz obrazloženje da cilj mora biti isključivo provjera sumnjivih diploma. Informisat ćemo predstavnike međunarodne zajednice o presudi koja je donesena, odnosno naše partnere s kojima radimo na uspostavi sistema borbe protiv korupcije, što će oni, pretpostavljam, dalje koristiti u svojim aktivnostima. Ono što znam jeste da se često takve informacije i detalji nađu u izvještajima međunarodne zajednice, koji prate monitoring rada pravosuđa i općenito kada je u pitanju pravosudni sistem i borba protiv korupcije, ističe Kafedžić.

Dodaje da će Ured nastaviti i dalje pravno da se bori za proces provjere vjerodostojnosti diploma, koji je privremeno obustavljen presudom državnog Suda za lica na koja se ona odnosi, a koja su prethodno podnijela žalbu Agenciji za zaštitu ličnih podataka u BiH. Ono što želim istaći jeste da već sada imamo veliki broj prijava građana i uposlenika iz javnog sektora, koji su prijavili indicije tamo gdje postoje krivotvorene diplome i mi ćemo učiniti sve da nastavimo ovaj proces, kaže Kafedžić, dodajući da presuda neće imati nikakve reperkusije na procese u kojima je utvrđena falsifikovana, odnosno krivotvorena diploma.

Pročitajte još

Najavio je i sastanak kod ministrice pravde i uprave KS-a Darje Softić Kadenić. Smatramo da se radi o visokom javnom interesu i da svi oni koji ulaze u javni sektor moraju proći ovu kratku provjeru, ako ništa diplome. Želio bih da vas informišem da sve osobe, pa i higijeničarke koje se zapošljavaju u MUP-u KS-a, prolaze provjere za pristup podacima – povjerljiv, koje sadrže i provjere o njihovoj diplomi. E sad, postavljam retoričko pitanje: šta je sa državnim službenicima i drugim uposlenicima u javnom sektoru, koji obnašaju važne funkcije i odlučuju u važnim procesima od javnog interesa za sve građane. Znači, oni mogu neometano da ulaze u javni sektor bez obzira na to kakav background imaju, rekao je Kafedžić.

APLIKACIJA ZA POSAO

Podsjeća da je u planu Ureda provjera još oko dvanaest hiljada diploma, uz napomenu da se svakodnevno zapošljava u javnom sektoru KS-a što, kako kaže, znači da taj proces treba u jednom trenutku da bude rutina, odnosno da svi koji ulaze u javni sektor znaju da će proći provjeru diplome.

To će na neki način odvratiti one koji imaju krivotvorenu diplomu da apliciraju za rad u javnom sektoru. Dakle, govorimo o generalnoj prevenciji, napominje Kafedžić u razgovoru za Oslobođenje.

Prihvati notifikacije