Svijet

NEZAMISLIVE SE STVARI DEŠAVAJU Ruska armija nalazi se pred porazom

Podijeljena i demoralizirana ruska vojska suočava se s nezamislivim - porazom na jugu Ukrajine, piše britanski The Times.

FOTO:
FOTO:

Ruska vojska poslala je na južno ratište tisuće vojnika kako bi odgodila ili spriječila ponižavajuć poraz, preraspoređujući ljudstvo iz Donbasa kako bi pojačala snage ranjivo presječene širokom rijekom Dnjepar. S pojačanjima ruske snage na tom području sada broje više od 25.000 ljudi, prema podacima ukrajinskih obavještajaca. Devet ruskih borbenih grupa, svaka s 500 do 800 ljudi, prebačene su tamo iz Donbasa i s Krima.

Boris Johnson nam nažalost nije dao rakete duljeg dometa jer bi ih pogodili već na putu”, govori jedan od zapovjednika 28. motorizirane brigade za britanski The Times. “Ali, imamo mi iznenađenje za Ruse”, dodaje.

Više od 10.000 ruskih vojnika trenutno se nalazi na zapadnoj obali Dnjepra, odvojeno od svojih opskrbnih linija s rijekom širokom kilometar i pol i tri mosta od kojih su dva onesposobljena raketnim sustavom Himars.

Kako piše Times, četiri rijeke oko grada Mikolajiva čine okosnicu bitke za ukrajinski jug. Neprijatelja su, kažu, namamili najavama protuofenzive, evakuacijama tog područja i polaganim, ali sigurnim guranjem prve linije na istok.

“Nemamo nagomilanu artiljeriju kao Rusi pa smo prisiljeni napredovati u malenim skupinama, oprezno. Prvi idu naši timovi za izviđanje te zauzmu promatračke pozicije. Potom dolazi naša pješaštvo kako bi ih osigurala. Ulazimo sve dublje, a oni nas prate. Mi smo poput čekića koji napravi rupe u zidu. Teško je izgraditi utvrđenja pa radije preuzimamo ruska”, ispričao je Timesu zapovjednik, koji se predstavio nadimkom Hulk.

Sve odvažniji napadi

Ukrajinski napadi postaju sve odvažniji, podsjeća The Times. U srpnju se tako jedna skupina snimila kako ulazi u Herson, od početka rata u ruskim rukama, upada u zgradu i oslobađa pet ukrajinskih zarobljenika koje su ruski vojnici držali radi otkupnine.

Upravo su njihove penetracije ruske prve linije, razvučene 320 kilometara prema Mariupolju, te koje su prisilile Kremlj da pogleda prema jugu. Ipak, većina ljudstva povučena iz Donbasa je u padobranskim napadačkim skupinama, prema riječima savjetnika predsjednika Volodimira Zelenskog, Oleksija Arestoviča, pa se čini da Rusi imaju vlastite planove o okruživanju grada Mikolajiva iz smjera sjeverozapada. Ako je njihov plan Odesa, jedini put je most kroz Mikolajiv, kaže Times, piše Jutarnji.

Prihvati notifikacije