Retrovizor

Neviđene fotografije i video: Kako su Tito i Jovanka slavili Novu godinu u Sarajevu (VIDEO)

Tito je dočeke najčešće provodio na Brijunima, u društvu muzičara, umjetnika i političara. Nova godina je u bivšoj Jugoslaviji državni praznikom proglašena 1955. godine.

FOTO: VICE
FOTO: VICE

Umjesto Djeda Mraza centralna ‘maskota’ trebala je biti djevojka u narodnoj nošnji, simbol nove budućnosti. No razvojem potrošačkog društva i konzumerizma Djed Mraz postao je zvijezda dočeka. Veća zvijezda od njega bio je samo Josip Broz Tito koji je Novu godinu najčešće provodio u Beogradu, u Rezidenciji u Užičkoj 15, u društvu supruge Jovanke i najbližih političkih saradnika. Svakog prvog dana nove godine, 1. januara, na radiju je prenošena poruka kojom je svim građanima čestitao Novu godinu.

Pročitajte još

Tito je dočeke provodio najčešće u Srbiji (pored Beograda, jednom u Novom Sadu i jednom u Karađorđevu), ali i u Sloveniji i Hrvatskoj i u našoj zemlji gdje je inače najviše boravio. Tako je 1963. godinu dočekao u Sarajevu, a 1973. u Miločeru. Omiljeno mesto za slavlje bili su Brioni gdje je dočekao čak sedam Novih godina. Najčešće su svečane večere bile organizirane u Beloj vili ili hotelu Istra, a 1979. godine u hotelu Neptun. Kako je bilo u Sarajevu na dočeku nove 1963. pogledajte u videu ispod.

Zanimljivo je pogledati kako su se tada istaknute Sarajlije oblačile i ponašale.

Tita su zabavljali istaknuti dramski i muzički, te estradni umjetnici. Često ga je nasmijavala Nela Eržišnik, svirao mu orkestar Garde JNA, pjevala Tereza Kesovija, Arsen Dedić, Miro Ungar i mnogi drugi.

Protokol je u tim slučajevima bio jako pomno organiziran, detaljno je isplanirana lista gostiju, raspored sjedenja, nastupa i jelovnik. Proslave su bile svečane što se može vidjeti i po odabiru toaleta, no i zabavne, što pokazuju zanimljivi rekviziti poput kartonskih šešira i kapa, pa i kaubojskih šešira, meksičkih šešira, koje je Tito volio nositi.