Ekonomija

Nestašica mlijeka: U RS-u ograničena prodaja na jedan karton

Mnogi marketi u RS ovih dana ograničavaju prodaju mlijeka, tako da kupci, bilo da je riječ o domaćinstvima ili nakupcima, više ne mogu da kupuju veće količine ove namirnice.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
Ilustracija

U pojedinim marketima prodaja je limitirana na jedan karton, dok su drugi količinu ograničili na maksimalno dva paketa.

– Imam malu radnju u okolini Banjaluke i u petak sam krenuo u redovnu nabavku. Kad sam došao do narudžbe mlijeka, u jednom marketu su mi rekli da ne mogu da kupim više od jednog kartona, gdje, takođe, imaju samo mlijeko dva proizvođača. Danas sam otišao u drugi market, gdje po kupcu maksimalno prodaju dva kartona, pa smo supruga i ja uspjeli da pazarimo četiri paketa. Nisu znali da nam kažu kada će se prodaja stabilizovati, odnosno, do kada će ovo ograničenje biti na snazi. U ovim marketima već godinama nabavljam robu i nikada se nije desila slična situacija, da nisam mogao da kupim mlijeka koliko sam planirao – kaže Milutin K. za Srpskainfo.com.

U jednom marketu su nam potvrdili da su prodaju mlijeka ograničili prije mjesec dana, prvenstveno zbog činjenice da od proizvođača nisu uspijevali da nabave potrebne količine.

– Dobijali smo manje mlijeka od proizvođača, tako da nismo bili u prilici da jednoj mušteriji prodajemo neke veće količine, a riječ je o manjim radnjama koje mlijeko kupuju, pa preprodaju. U tom slučaju bi, naime, ispaštala domaćinstva, a to nismo htjeli da dozvolimo. Trenutno, prodajne količine nisu ograničena, tako da svako može da kupi koliko mu treba. Vidjećemo šta će biti dalje i da li ćemo opet morati da uvodimo ograničenja – poručili su iz ovog banjalučkog marketa.  

Prihvati notifikacije