Region

Nenad Čanak povlači se s mjesta predsjednika LSV-a nakon 32 godine

Predsjednik i osnivač Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak rekao je da se nakon 32 godine povlači s mjesta prvog čovjeka stranke.

FOTO: NEDJELJOM U DVA/HTV
FOTO: NEDJELJOM U DVA/HTV

Čanak za Danas.rs kaže da će kongres LSV-a, na kome će se birati novi predsjednik stranke, biti zakazan za polovinu novembra, te da se na on neće kandidovati, ali da stranka ima bar petero ljudi koji bi tu funkciju mogli dobro da obavljaju.

Čanak je predsjednik stranke od njenog osnivanja 1990. godine.

– Nekada je moralo da se desi. Ne postoji nijedan poseban razlog. Osim ako ne uzmemo kao suštinu da se odnosi planetarno mijenjaju i samim tim se i LSV mora mijenjati u smislu – ne odustajanja od svog vrijednosnog sistema i programa, nego odustajanja od svega onoga što je opterećuje.

Lično mislim da sam poslije 32 godine bivanja na čelu stranke, tokom kojih sam bio napadan od skoro svake vlasti i opozicije, došao u situaciju da sam LSV-u i samoj ideji za koju se zalažemo od osnivanja postao opterećenje – navodi predsjednik LSV.

Dodaje da bi njegovo ostajanje na čelu stranke bilo neodgovorno i kontraproduktivno, jer na trenutnoj funkciji nije koristan.

– Suviše se toga promijenilo da bi tome mogli da pariramo. U mom konkretnom slučaju to ne znači da se povlačim iz politike. Ne pada mi na pamet.

Vjerovatno ću obavljati drugu funkciju, ali prvi čovjek stranke treba da bude neko primjereniji ovom vremenu.

Nadam se da će to doprinijeti razvoju svih onih mogućnosti koje stranka ima, a koje sam ja zbog lične netrpeljivosti prema meni koja traje više od 30 godina vjerovatno sprječavao da se razvije – poručio je Čanak.

Prihvati notifikacije