Ekonomija

NEIZBJEŽNI PARADOKS Evropske cijene, a standard balkanski

“Koliko god da se rastužim kad čujem vijest o nekom poskupljenju, toliko slatko se nasmijem kad pročitam obrazloženje” – o opskrbi bh tržišta električnom energijom i ekonomskim izazovima u zemlji govorio je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Iako još ne postoji zvanična odluka o poskupljenju električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine, Pavlović kaže da vlasti u BiH, bez obzira da li se radi o entitetskom, ili državnom nivou, pokazuju sveopću nebrigu za kompletan lanac proizvodnje električne energije i opskrbe, od rudara do distributera. A najveću cijenu obično plate rudari, kaže Pavlović. Gotovo 70 posto proizvodnje električne energije u Bosni i Hercegovini bazira se na sagorijevanju uglja. Od početka ove godine, na snazi je odluka vlasti entiteta Republika Srpska da se potrošnja električne energije obračunava po jedinstvenoj tarifi (nema razlike između ljetne i zimske), što je povećalo račune za struju građanima.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić, gostujući u Dnevniku Federalne televizije objasnio je odluku Vlade FBIH kojom je proglašeno stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom.

“Koliko god da se rastužim kad čujem vijest o nekom poskupljenju, toliko slatko se nasmijem kad pročitam obrazloženje.” – o opskrbi bh tržišta električnom energijom i ekonomskim izazovima u zemlji za FORBES govorio je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Iako još ne postoji zvanična odluka o poskupljenju električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine, Pavlović kaže da vlasti u BiH, bez obzira da li se radi o entitetskom, ili državnom nivou, pokazuju sveopću nebrigu za kompletan lanac proizvodnje električne energije i opskrbe, od rudara do distributera. A najveću cijenu obično plate rudari, kaže Pavlović.

Gotovo 70 posto proizvodnje električne energije u Bosni i Hercegovini bazira se na sagorijevanju uglja. Od početka ove godine, na snazi je odluka vlasti entiteta Republika Srpska da se potrošnja električne energije obračunava po jedinstvenoj tarifi (nema razlike između ljetne i zimske), što je povećalo račune za struju građanima.

Predstoji nam da u skladu sa usvojenim setom energetskih zakona pratimo situaciju, napravimo dubinsku analizu prema kojoj ćemo ona domaćinstva koja se ponašaju energetski odgovorno, koja troše manje električne energije, zadržati na nižoj cijeni, a oni koji budu enormno trošili električnu energiju, morat će malo više i da plate.

Premijer FBiH najavljuje ukoliko dođe do povećanja da će biti u okviru do 20 posto za privredu.

“Precizno pratimo stanje u svim oblastima koje su u nadležnosti u FBiH. Ovo je neki dvokorak koji pravimo kada je u pitanju zaštita energetske stabilnosti FBiH. Ovako kad kažete malo alarmantno zvuči, ali u stvari govorimo o tome da imamo situaciju da cijena električne energije koju isporučujemo manja je od proizvodne tako da je izvjesno kako Elektroprivreda mora ući u proces povećanja cijena električne energije. To će se kretati u onom zakonskom okviru do 20 posto povećanja, to je za privredu”, rekao je Nikšić.

Direktor Udruženja Poslodavaca FBiH, Mario Nenadić za FORBES BiH rekao je pozdravljaju odluku Vlade FBiH i apeluju da se ne povećava cijena električne energije za privredu. Ukoliko dođe do poskupljenja u privredi, svi će osjetiti rast cijena roba i usluga. Navodi nam da je došlo do promjene načina upravljanja ovim procesima i da Vlada FBiH sada ima mehanizam kroz 137. član Zakona o električnoj energiji, da poduzme određene mjere u slučaju ugroženosti sigurnosti snadbijevanja električnom energijom. A upravo je takvo stanje proglasila Vlada FBiH na čelu sa premijerom Nikšićem.

Prelazak sa javne na tržišnu opskrbu

U skladu sa odredbama novog Zakona o električnoj energiji u FBiH koji je usvojen u julu ove godine, mnoga privredna društva u FBiH preći će sa javnog na tržišno snabdijevanje firmi, koje već samo po sebi značajno povećava cijenu električne energije. Prema podacima UPFBiH radi se o nekoliko hiljada kompanija, uglavnom malih porodičnih firmi i obrta kojima će prema odredbama novog Zakona o električnoj energiji FBiH značajno biti uvećana cijena električne energije, navode u Udruženju.

Analize koje smo uradili govore da će samo po tom osnovu Elektroprivreda BiH u 2024. godini zaraditi dodatnih između 25 i 28 miliona KM, rekli su u UPFBiH.

Bosna i Hercegovina je izvoznik struje, podacima Agencije za statistiku BiH izvoz elektične energije prošle godine premašio je prvi put u historiji – milijardu KM. Očigledni paradoks koji se nazire je jasan pokazatelj da vlasti u Bosni i Hercegovini moraju čim prije poduzeti ozbiljne korake za usaglašavanje procesa proizvodnje i trgovine električnom energijom sa ugovornim obavezama koje BiH ima sa Evropskom Energetskom Zajednicom. Sa druge strane, potrebno je na vrijeme poduzeti korake koji će cijeloj industriji omogućiti pravednu tranziciju za uposlene u rudnicima i omogućiti njihovu prekvalifikaciju za proizvodnju obnovljivih izvora energije.

Prihvati notifikacije