Ekonomija

Moguće povećanje cijene struje privredi: To znači gubitak radnih mjesta

Novi udar na privredu u najavi – za 70 posto bi mogla poskupjeti cijena električne energije.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
Ilustracija

Istina, procedura zvanično nije počela, ali poslodavci već upozoravaju da se pazi prilikom potpisivanja novih ugovora. Ukoliko do poskupljenja dođe, u praksi to znači gubitak radnih mjesta, a u konačnici i novi udar na džepove građana.

„Mi smo protekle dvije godine imali povećanje od 44 posto – dva puta po 20 posto. Ove godine će se povećati uzimanje iz privrede. Donesen je novi Zakon o električnoj energiji, koji stupa na snagu od 1.1. Značajan broj privrednih subjekata će iz tog univerzalnog snadbijevanja prijeci na tržišno, gdje su cijene značajno veće“, kazao je u izjavi za FTV Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca.

Iz Elektroprivrede BiH o ovome, za sada, ne žele govoriti za medije. U neformalnom razgovoru poručuju da su sastanci u toku, procedura nije počela i konačne odluke nema. Ali saopćenjem pojašnjavaju novi Zakon o električnoj energiji u Federaciji.

Tačno su definisani kriteriji za status malog kupca.

„Pravo na javnu uslugu snadbijevanja mogu imati samo pravna lica i obrtnici koji imaju manje od 50 zaposlenih sa ukupnim godišnjim prihodom manjim od 8 miliona KM, a čiji su objekti priključeni na napon niži od 1 kV te čija potrošnja nije prelazila 50.000 kWh. Kupci koji ne zadovoljavaju navedene kriterije neće se moći snabdijevati električnom energijom u okviru usluge javnog snabdijevanja, te će biti u obavezi da za potrebe snabdijevanja odaberu nekog od licenciranih tržišnih snabdjevača električnom energijom na tržištu.

Da ne treba doći do poskupljenja, smatraju i energetski stručnjaci.

„Hoće li doći do poskupljenja i koliko će biti, niko ne zna. Mogu reći da u ovoj godini neće doći do poskupljenja za domaćinstva jer nije pokrenut tarifni postupak, a i da jeste, za 60 dana se ne moze završiti“, objašnjava Amer Jerlagić, stručnjak za energetiku.

Skočile bi i cijene

Ukoliko ga bude, poskupljenje bi imalo dugotrajne posljedice, poput gubljenja radnih mjesta, ali, u konačnici, sve bi se prelilo i na građane kroz povećanje cijena proizvoda.

„Naravno, EP ima ambicije da poveća struju kompletnoj privredi. Oni su, mi to znamo i javnost zna, u oroblemima zbog rudnika i svega i oni su u minusu“, dodaje Smailbegović.

Jerlagić ističe i kako su cijene proizvodnje u elektroprivredama u FBiH znatno ispod trzišne cijene električne energije.

„Ako te dvije stvari uzmemo, saberemo i podijelimo sa dva, onda je sredina napola puta i pod takvim okolnostima treba razgovarati, a ne isključivo govoriti o tržišnoj cijeni“.

Epilog cijele situacije trebao bi biti poznat tokom naredne sedmice, kada će ponovo svi sjesti za sto i snagom argumenata pokušati pronaći najbolje rješenje.