Upravo zato je važno znati kako ga pripremiti na način koji poštuje tradiciju, ali i oduševljava okusom.
Kurban-meso je najukusnije kad se priprema sporo, na laganoj vatri, uz puno pažnje. Gulaš možete i zamrznuti u porcijama, pa tokom narednih dana izvaditi kad god poželite obrok koji vas podsjeća na toplinu bajramskih dana.
Recept: Tradicionalni kurban gulaš (za 6 osoba)
Sastojci:
1,5 kg kurban mesa (najbolje od buta ili plećke, bez previše masnoće)
2 glavice crvenog luka
3 čehna bijelog luka
2 svježe paprike (zelene ili crvene)
2 mrkve3 kašike paradajz pirea
2 lovorova lista
1 kašičica mljevene crvene paprike (blaga ili ljuta, po ukusu)
So, biber po ukusu
Malo svježe majčine dušice (ili suhe)
1 litra vode ili temeljca
Ulje za dinstanje
Priprema:
Meso izrežite na veće kocke i ako je potrebno, odstranite višak žilica ili masnoće.
U velikoj šerpi zagrijte malo ulja (ili kašiku masti za autentičniji okus), pa dodajte sitno sjeckani crveni i bijeli luk. Pržite dok ne omekša i postane staklast.
Dodajte komade mesa i propržite ih sa svih strana dok ne dobiju blagu koricu.Ubacite nasjeckanu papriku i mrkvu, pa nastavite dinstati još 5–10 minuta.
Dodajte paradajz pire, crvenu papriku, so, biber i začine. Promiješajte i dolijte vodu ili temeljac toliko da sve prekrije.
Poklopite i kuhajte na tihoj vatri oko 2 sata, dok meso potpuno ne omekša i ne postane sočno. Po potrebi povremeno dolijte vode.
Pred kraj kuhanja možete dodati malo gustina ili brašna razmućenog u vodi ako žeite gušći sos.
Poslužite uz:
Domaći hljeb ili somun
Pire krompir ili palentu
Tursku salatu od paradajza, luka i peršuna.
Dok se širi miris kurbanskog gulaša iz kuhinje, želimo da ovaj Bajram provedete među dragim ljudima – u miru, zdravlju i osmijesima.
Neka vam dom bude ispunjen ljubavlju, trpeza zahvalnošću, a srce smirajem.
Bajram šerif mubarek olsun! 🌙✨