BiH

Ne nazire se kraj poskupljenjima u Bosni i Hercegovini: "Ovo je najbolja država na svijetu..."

Poskupljenja u Bosni i Hercegovini ne prestaju. Tri proizvoda kompanije Klas - polubijeli, narodni i penzionerski hljeb, skuplji su za 20 feninga.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
Ilustracija

Tu se poskupljenja ne zaustavljaju. Nova su u najavi, a građani, po svemu sudeći, i dalje letargično promatraju i ovaj najnoviji udar na njihove džepove.

Najavljeno poskupljenje Klasovog hljeba drugo u ovoj godini. Cijene pekarskih proizvoda u našoj državi su od marta do danas porasle za čak 70 posto. Cijene hrane u Federaciji Bosne i Hercegovine su veće za blizu 30% u ovoj godini, u Republici Srpskoj je hrana poskupila 35%.

Gordana Bulić, predsjednik Udruženja potrošača BiH

“Mi nemamo žalbi od strane građana na cijene, znači vrlo malo imamo poziva vezano za rast cijena da se ljudi žale ili da izražavaju bilo kakvu spremnost da se protestuje na kraju krajeva za ovo što se dešava.”

U našoj anketi na ulicama dobijamo potvrdu nezainteresovanosti građana na inflatorne udare, a rijetki od njih, s velikom dozom sarkazma, govore o divljanju cijena.

“Građani izlaze kad treba podržati ove lidere nekih stranaka, okupe se i 60 000, a za ovo što ih interesuje, energenti, hrana, ne poduzimaju ništa.”

“Ovo je najbolja država na svijetu jer mi šutimo, nama je sve potaman, super nam, divno, krasno, kafići nam puni, parkinzi nam puni, svi vozimo, gorivo tri i nešto, a vi ne možete naći parking u gradu da ga platite. Znači da nam je super.”

Ekonomisti smatraju da su vlasti na svim nivoima potpuno ignorisale inflatorne udare jer su procijenile da će to biti dobro za budžete, a da će građani sve to mirno podnijeti.

Edin Osmanbegović, Ekonomski fakultet Tuzla

“Vlade su potpuno zakazale. Imamo 14 vlada, 10 kantonalnih, dvije entitetske, Distrikt Brčko, država, na prste jedne ruke ne možemo nabrojati mjere koje su oni donijeli.”

Ukupno je vrijednost potrošačke korpe u Bosni i Hercegovini povećana za oko 20% u ovoj godini, a izdaci za hranu u toj korpi su blizu 50%. Ekonomisti predviđaju da će se cijene energenata u narednim mjesecima stabilizovati, a shodno tome i cijene hrane. Međutim, da bi domaće vlasti ipak nekim mjerama počele štititi standard građana, građani će morati jasno pokazati da ih to, prije svega, interesuje, piše BHRT.