Svijet

Nauseda pobjednik predsjedničkih izbora u Litvaniji

Bivši direktor u centralnoj banci Gitanas Nauseda pobijedio je na predsjedničkim izborima u Litvaniji u nedjelju nakon što je protivnica Ingrida Simonyte priznala poraz.

Nauseda
FOTO: EPA

Nauseda, 55, imao je 72 posto glasova, prema rezultatima izbornih tijela nakon prebrojanih 42 posto glasačkih listića. Simonyte, 44, bivša ministrica finansija u vladi desnog centra, imala je 28 posto.

– Bio sam nezavisni kandidat i moj zadatak u ovoj predizbornoj kampanji bio je da ujedinim litvanske ljude, bez obzira gdje žive, u malim regijama, selima, malim gradovima ili velikim gradovima – rekao je Gitanas Nauseda Reutersu nakon što je proglasio pobjedu.

Nauseda, poznato ime po svojoj ulozi glavnog ekonomiste u jednoj od najvećih banaka, obećao je da će slijediti oštar stav koji je iznijela sadašnja predsjednica Dalia Grybauskaite, “čelična lady baltičke nacije i najotvoreniji kritičari Kremlja u Evropskoj uniji.

Prvi izazov političkog autsajdera bit će rješavanje vladine krize. Premijer Saulius Skvernelis obećao je da će dati ostavku na dan predsjedničke inauguracije nakon što nije prošao u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Litvanski predsjednik ima širok poluizvršni mandat i može staviti veto na zakone koje je usvojio parlament.

On će također imati odlučujuću ulogu u oblikovanju vanjske i sigurnosne politike zemlje, kao i u imenovanju ključnih zvaničnika kao što su premijer, sudije, glavni tužilac i guverner centralne banke.

Pet godina nakon moskovske aneksije Krima od Ukrajine, što je izazvalo strah od dalje ruske agresije širom istočne Evrope, izbornom kampanjom u Litvaniji dominirao je bijes birača zbog ekonomske nejednakosti i korupcije.