Magazin

Naučnici upravo otkrili kako pripremiti savršena tvrdo kuhana jaja: Ovaj trik ne zna niko

Priprema tvrdo kuhanih jaja može izgledati kao najlakša stvar na svijetu, ali može biti i jedna od najtežih. (Postoji niz trikova za savršeno tvrdo kuhano jaje sa razlogom.)

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Postizanje idealne konzistencije čvrstog, ali ne previše gumenog bjelanca i kremastog žumanca – često zahtijeva mnogo pokušaja, a ponekad i malo sreće.

Međutim, naučnici vjeruju da su konačno otkrili najbolji način da se kuha savršeno tvrdo kuhano jaje. Njihov metod obećava savršenu teksturu i lakše skidanje ljuske.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Communications Engineering, najefikasniji način kuhanja jaja naziva se periodično kuhanje. Ova tehnika podrazumijeva smjenjivanje jaja između ključale i vrele vode tokom kuhanja.

Potopite ih u kipuću vodu dva minuta.

Zatim ih prebacite u vodu temperature od 30°C još dva minuta,

Ponavljajte ovaj proces tačno 32 minuta.

Da li je ovaj metod vrijedan pokušaja?

Metoda je dosta dugotrajna, pa je malo vjerovatno da će se mnogi odlučiti na nju, ali se na ovaj način zadržavaju sve hranljive materije, piše Krstarica.