Život

Naučnici došli do novih saznanja: Koja generacija ima najveće šanse da doživi 125. godinu

"Doživjetu stotu" je nešto što svaki čovjek može poželjeti, no, iako je medicina napredovala dovoljno i zaštitila nas od raznih bolesti koje su ubijale u prošlosti, ubrzan način života i stres su takođe uzeli maha.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Ali, naučnici tvrde da ljudi rođeni poslije 1940. imaju 50 odsto šanse da dožive 125 godina.

Nova studija rađena na Univerzitetu u Georgiji zaključila je da je ljudska rasa još uvijek daleko od maksimuma životnog vijeka, koji bi mogla da postigne.

Teorija je otišla toliko daleko, tvrdeći da maksimum zapravo i ne postoji.

To bi značilo da smrt Jeanne Calment, Francuskinje koja je pušila dvije kutije cigareta dnevno i preminula u 122. godini, jednog dana mogla smatrati “preranom”. Jeanne drži Ginisov rekord kada je u pitanju najstarija žena koja je ikad živjela.

FOTO: BBC
FOTO: BBC

Rođena 1875, preživjela je sve svijetske ratove, pandemiju španskig gripa, a čak je upoznala i Van Gogha 1888, koji je u radnji njenog oca kupio četkice s kojima je poslije naslikao svoju čuvenu sliku “Suncokreti”.

Kada su je za 120. rođendan upitali šta očekuje od budućnosti, šaljivo je izjavila:

“Očekujem da bude kratka”.

Naučnici su analizirali muškarce rođene 1970. i otkrili da imaju potencijal da dožive 141 godinu, a žene 131.

Dr David McCarthy, koji je vodio pomenutu studiju, rekao je:

“Ako ove osobe dostignu godine za koje imaju potencijal, životni vijek narednih decenija će se znatno produžiti. Naši rezultati pokazuju da, ako i postoji određeni limit u odnosu na to koliko dugo čovjek može da živi, mi mu još nismo prišli ni blizu.

Prihvati notifikacije