Život

Naučna studija: Plodovi mora smanjuju rizik od problema s bubrezima

Svi oni u čijoj su prehrani zastupljeniji plodovi mora vjerojatno su izloženi manjem riziku od razvoja hroničnih problema s bubrezima, pokazala je nova naučna studija.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Istraživanjem je ustanovljeno da se konzumacija omega-3 masnih kiselina iz plodova mora može povezati s umjereno manjim rizikom od razvoja hroničnih bolesti bubrega i sa sporijim propadanjem funkcije bubrega.

Zanimljivo je da rezultati studije, objavljeni u časopisu The British Medical Journal, ukazuju i na to da omega-3 masne kiseline koje nalazimo u biljnoj hrani ne nude jednaku zaštitu.

Razlika od 13 posto

Stručnjaci s australskog George instituta za globalno zdravlje i Univerziteta New South Wales kažu kako njihova najnovija otkrića upućuju na to da bi ljudi u prehranu, ako su u mogućnosti, trebali uključiti plodove mora.

Naučnici su analizirali rezultate ranijih studija. Na temelju biomarkera saznali su koliko su pojedinci konzumirali omega-3 masnih kiselina. Proučili su informacije o 25.570 učesnika istraživanja iz 19 prethodno provedenih studija.

Sveukupno se, tokom otprilike 11 godina praćenja njihova zdravstvenog stanja, u njih 4944 ili oko 19 posto razvila hronična bolest bubrega.

Istraživači su otkrili za 13 posto manji rizik od razvoja hronične bubrežne bolesti u grupi ispitanika koja je konzumirala najviše količine omega-3 polinezasićenih masnih kiselina (n-3 PUFA), u usporedbi s onima koji su ih konzumirali najmanje.

Omega-3 masne kiseline biljnog porijekla bez uticaja

Zanimljivo je, kažu istraživači, da nije pronađen pozitivan uticaj konzumacije omega-3 masnih kiselina biljnog porijekla, koje se mogu pronaći u orašastim plodovima, sjemenkama i zelenom lisnatom povrću, u bolesti bubrega.

“Više razine n-3 PUFA dobivenih iz plodova mora naučnici su povezali s nižim rizikom od razvoja bubrežnih bolesti, premda takve povezanosti nije bilo u slučaju unošenja u organizam n-3 PUFA biljnog porijekla”, napisali su autori.

“Naši rezultati idu u prilog činjenici da omega-3 polinezasićene masne kiseline iz plodova mora imaju važnu ulogu u prevenciji razvoja hroničnih bubrežnih bolesti”, zaključili su, prenosi Index

Prihvati notifikacije