Svijet

Nastavljeno granatiranje Ukrajine: Ruske snage izvele desetine napada na vojne i civilne ciljeve

Jug Ukrajine granatiran je u subotu navečer, dok Rusija istovremeno ide prema eskalaciji sukoba namjeravajući anektirati istočne i južne ukrajinske oblasti, koje su pod okupacijim njenih snaga.

FOTO: SERGEY DOLZHENKO/EPA
FOTO: SERGEY DOLZHENKO/EPA

Ukrajinska vojska saopćila je danas da su ruske snage u posljednja 24 sata izvele desetine raketnih i zračnih napada na vojne i civilne ciljeve, uključujući 35 naselja.

Rusija negira da je gađala civile, prenosi RSE.

Ruska državna novinska agencija RIA, pozivajući se na neidentificirane izvore, objavila je ranije da su ukrajinske snage granatirale žitnicu i skladišta gnojiva, prenosi Reuters.

Ukrajina i Rusija razmjenjuju krivicu za raketne napade i granatiranja u istočnim i južnim dijelovima Ukrajine.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ukrajinske snage u nedjelju nastavile s napadima u blizni nuklearne elektrane Zaporožje.

Kako je saopćeno, ruske snage oborile su sve bespilotne letjelice izvan teritorija nuklearne elektrane, a nivo radijacije je normalan, prenosi Reuters.

Nezavisnih potvrda ovih informacija sa ratišta u Ukrajini do sada nije bilo.

Ruska invacija u Ukrajini ubila je desetine hiljada ljudi, razrušila ukrajinske gradove i pokrenula najveću konfrontaciju Rusije sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Prihvati notifikacije