Magazin

Nastavak Avatara premašio zaradu od dvije milijarde dolara

"Avatar 2: Put vode" uspješno puni kino blagajne u Sjevernoj Americi i već je ušao u uski krug filmova koji su u svijetu premašili zaradu od dvije milijarde dolara, preliminarni su podaci specijalizirane kompanije Exhibitor Relations, objavljeni u nedjelju.

FOTO: EPA-EFE/ALLISON DINNER
FOTO: EPA-EFE/ALLISON DINNER

S 19,7 miliona dolara prihoda tokom ovog vikenda (od petka do nedjelje) u Sjedinjenim Državama i Kanadi, u poređenju s 31 milion, koliko je zaradio prošli vikend, film Jamesa Camerona dominira na tabeli najuspješnijih već šestu sedmicu zaredom.

Film je u Sjevernoj Americi zaradio gotovo 598 miliona dolara, a u ostatku svijeta 1,43 milijarde, premašivši simboličnu granicu od 2 milijarde dolara, prenosi Hina.

Pročitajte još

U historiji filma dosad je takvu zaradu požnjelo samo šest filmova, među kojima su tri filmska ostvarenja ovog uspješnog kanadskog filmaša (“Avatar”, “Avatar 2” i “Titanik”).

Dugo iščekivani nastavak naučno-fantastičnog blockbustera iz 2009. smješten je više od desetljeća nakon događaja iz prvog filma i odvija se pod vodom.

Petog vikenda prikazivanja u kinima, “Mačak u čizmama 2: Posljednja želja” zauzeo je drugo mjesto sa zarađenih 11,5 miliona dolara. U ovom filmu mačak, koji se prvi put pojavio u drugome izdanju “Shreka”, a zatim i u kasnija dva nastavka, kreće u epsku avanturu povrata svojih nekadašnjih života jer ih je potrošio osam i ostao mu je samo jedan.

Na trećem je mjestu sa zarađenih 9,8 miliona dolara triler “M3GAN”, priča o zastrašujućoj lutki, robotu programiranom da bude najbolji djetetov prijatelj i najveći saveznik roditelja.

Pročitajte još

Film “Missing” Nicka Johnsona i Willa Merricka, na četvrtom je mjestu s 9,3 miliona dolara, ispred “The Worst Neighbor in the World,” s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi, koji je zaradio 9 miliona dolara.

Na šestom je mjestu “Mayday” (5,3 miliona dolara), na sedmom “House Party” (1,7 miliona), na osmom “Me When I’m Reincarnated as a Slime” (1,5 milion dolara), na devetom “Black Panther: Wakanda Forever” (1,4 miliona) i na desetom “The Whale” (1,3 miliona).

Prihvati notifikacije