Magazin

Nasilne video igre nemaju negativan uticaj na empatiju odraslih

Mnoge popularne video igre danas uključuju eksplicitne prikaze ekstremnog nasilja.

FOTO: UNSPLASH/ILUSTRACIJA
FOTO: UNSPLASH/ILUSTRACIJA
Ilustracija

Zbog toga postoji zabrinutost da bi mogle otupiti saosjećanje i time smanjiti prag za stvarno nasilje.

Neuronaučnici sa Univerziteta u Beču istraživali su da li igranje nasilnih video igara dovodi do smanjenja ljudske empatije.

U istraživanju je učestvovalo ukupno 89 muškaraca sa vrlo malo ili nimalo iskustva s nasilnim video igrama. U prvoj eksperimentalnoj fazi izmjeren je osnovni nivo empatije, gdje su bilježene reakcije ispitanika na bol koja je nanesena drugoj osobi elektrošokovima. Ispitanici su sedam puta igrali video igre po jedan sat. Eksperimentalna grupa je igrala izuzetno nasilnu verziju igre Grand Theft Auto V i imala je zadatak ubiti što više drugih likova u igri. U kontrolnoj grupi nasilje je bilo uklonjeno iz igre, a učesnici su imali zadatak fotografisati druge likove u igri. Nakon završetka te faze, ispitanicima su ponovo pregledane empatijske reakcije.

Analiza je pokazala da se reakcije učesnika eksperimentalne grupe, koji su bili suočeni s ekstremnim prikazima nasilja, statistički nisu razlikovale od reakcija onih učesnika koji su samo morali fotografisati druge likove. Također nije bilo značajnih razlika u moždanoj aktivnosti koja je povezana s empatijom.

Najvažnije pitanje jeste da li su i djeca i adolescenti imuni na nasilje u video igrama? Mladi mozak je veoma plastičan, pa bi tek ponovljeni kontakt s prikazima nasilja mogao imati puno veći učinak kod djece. Ovo pitanje je, tvrde, teško eksperimentalno istražiti, a da se pritom ne pređu granice naučne etike, saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.