Sarajevo

Napušteno gradilište: Investitor umro, novi vlasnici još nisu počeli sa radovima (FOTO)

Oni koji iz pravca Sarajeva dolaze u Vogošću ne malo bivaju iznenađeni kad na raskršću ulica Igmanska i Tome Mndeše, neposredno uz autobusko stajalište „Biokovo“, vide zapušteno, zapravo odavno napušteno gradilište u samom centru naselja.

Napušteno gradilište Vogošća
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Jedna je to od krivih vogošćanskih razglednica koja godinama remeti ljepotu okoliša.

Zašto je investotor, svojevremeno, napustio gradilište teško je znati. Neki od razloga jesu negodovanje građana koji su se usprotivili tome da se u sred naselja gradi benzinska pumpa, a drugi neregulisani imovinsko pravni odnosi investitora i okolnih domaćinstava kojima je ovo gradilište onemogućilo prilaz do stambenih objekata.

Međutim, ma koji razlog bio u pitanju to nije trebala biti smetnja nadležnim općinskim inspekcijama da rade svoj posao i investitora natjeraju da, ako ne nastavi gradnju, onda bar gradilište dovede u takvu situaciju da ono ne utiče na ljepotu okoliša i ne dovodi u pitanje bezbjednost građana.

Napušteno gradilište Vogošća
FOTO: E. MURAČEVIĆ
Napušteno gradilište Vogošća
FOTO: E. MURAČEVIĆ
Napušteno gradilište Vogošća
FOTO: E. MURAČEVIĆ
Napušteno gradilište Vogošća
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Zbog iskopa već je ugroženo stepenište kojim se iz Igmanske prilazi do ulice Skendera Kulenovića. S druge strane oštećni kanlizacioni kolektori iz kojih se izlijevaju fekalije prijete da dođe do epidemije, a smrad smeta građanima koji na autobuskom stajalištu „Biokovo“, uz gradilište, čekaju vozila javnog gradskog prijevoza.

Da li će, u dogledno vrijeme, doći do uređenja ovog lokaliteta, teško je znati. Neku nadu daje odgovor na Vijećničko pitanje kojim je Almir Pašagić upitao “Zašto Općina Vogošća ne zatraži od vlasnika da, na ovom lokalitetu, uredi parcelu i započeti objekat“, jer on “svojim izgledom uveliko narušava izgled općine“.

U odgovoru općinske Služba za urbanizam i prostorno planiranje Vogošća kaže se: „U ranijem periodu na predmetnom lokalitetu izdato je odobrenje za izgradnju benzinske stanice za snabdijevanje tečnim gorivima kao i odobrenje za izgradnju autopraonice. Radovi na izgradnji ovih objekata bili su započeti. Nakon toga investitor predmetnih građevina je umro. Prema informacijama kojima raspolažemo nasljednici, odnosno novi vlasnici planiraju uskoro nastaviti radove na izgradnji predmetnih objekata“.

Pročitajte još

Da li će se na uređenje ovog lokaliteta čekati još desetak godina, ostaje da se vidi. (E.M.)