Za pripremu će vam trebati 15ak minuta, s tim da će tijesto trebati “odmoriti” sat vremena prije nego budu spremne za prženje.
Sastojci:
kesica kvasca
200 ml toplog mlijeka
2 kašike šećera
200 ml mlake vode
650 g brašna
Pola kašičice ulja
75 ml ulja
2 jaja.
Dodatno:
ulje za prženje i šećer u prahu.
U zagrijano mlijeko dodajte kvasac i kašiku šećera. Dodajte i mlaku vodu te ostavite na 10 minuta dok ne nabubri.
Dodajte 75 ml ulja, pa umutite dva jajeta i dodajte u smjesu. Potom dodajte so i brašno, malo po malo, pritom miješajte smjesu.
Umijesite tijesto i ostavite da odstoji na sat vremena. Razvaljajte tijesto i uz pomoć čaše izrežite na krugove. Pecite u zagrijanom ulju dok ne postignu zlatnu boju s obje strane. Pospite ih šećerom u prahu.