Magazin

Napravite domaći sirup koji jača imunitet i osvježava dušu

Proljeće miriše na zovu, a miris zove miriše na djetinjstvo. Dok se priroda budi, sve više domaćinstava puni tegle i flaše ovim čudesnim napitkom koji ne samo da osvježava, već i pomaže imunom sistemu, smiruje kašalj i prosto mami osmijeh.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Ako ste u potrazi za pravim receptom, evo kako da sami napravite tradicionalni domaći sirup od zove bez konzervansa i vještačkih aroma.

Sastojci za sok od zove:

30–40 cvjetova svježe zove (ubrati daleko od puta i zagađenja)3 litra vode3 limuna (najbolje neprskani)3 kg šećera1 kesica limuntusa (limunske kiseline, oko 10 g)

Priprema soka od zove:

Priprema zove: Pažljivo pregledajte cvjetove da ne bude insekata, nemojte ih prati, već ih samo dobro istresite. Ako ih operete – izgubiće dio mirisa i polena.

Potapanje: U velikoj šerpi ili plastičnoj posudi, stavite zovu i dodajte vodu. Isijecite limune na kolutove (sa korom) i ubacite u vodu. Pokrijte i ostavite da odstoji 24 do 48 sati na hladnom i tamnom mjestu.

Procijedite i kuvajte: Nakon što je zova odstajala, procijedite tečnost kroz gazu ili gustu cjediljku. Dodajte šećer i limuntus i kuvajte 10–15 minuta dok se šećer ne istopi. Sirup ne treba da ključa, samo da se lijepo sjedini.

Flaširanje: Vruć sirup sipajte u sterilisane staklene flaše, zatvorite ih i okrenite naopačke na nekoliko minuta da se vakumiraju. Ostavite da se ohlade.

Čuvanje: Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Otvorenu flašu držati u frižideru i potrošiti u roku od 7–10 dana.

Kako se koristi?

Sok se pije razblažen s vodom (obično u razmjeri 1:6 ili po ukusu). Sjajan je i sa mineralnom vodom, a ljeti i uz kockice leda, list mente i kolutić limuna – prava domaća limunada, ali sa šmekom prirode, prenosi Ona.

Zašto piti zovu?

Zova je poznata po brojnim blagotvornim dejstvima:

Jača imunitet

Ublažava simptome prehlade i gripa

Dobar je diuretik

Pomaže kod detoksikacije

Smiruje kašalj i grlo