Ako ste u potrazi za pravim receptom, evo kako da sami napravite tradicionalni domaći sirup od zove bez konzervansa i vještačkih aroma.
Sastojci za sok od zove:
30–40 cvjetova svježe zove (ubrati daleko od puta i zagađenja)3 litra vode3 limuna (najbolje neprskani)3 kg šećera1 kesica limuntusa (limunske kiseline, oko 10 g)
Priprema soka od zove:
Priprema zove: Pažljivo pregledajte cvjetove da ne bude insekata, nemojte ih prati, već ih samo dobro istresite. Ako ih operete – izgubiće dio mirisa i polena.
Potapanje: U velikoj šerpi ili plastičnoj posudi, stavite zovu i dodajte vodu. Isijecite limune na kolutove (sa korom) i ubacite u vodu. Pokrijte i ostavite da odstoji 24 do 48 sati na hladnom i tamnom mjestu.
Procijedite i kuvajte: Nakon što je zova odstajala, procijedite tečnost kroz gazu ili gustu cjediljku. Dodajte šećer i limuntus i kuvajte 10–15 minuta dok se šećer ne istopi. Sirup ne treba da ključa, samo da se lijepo sjedini.
Flaširanje: Vruć sirup sipajte u sterilisane staklene flaše, zatvorite ih i okrenite naopačke na nekoliko minuta da se vakumiraju. Ostavite da se ohlade.
Čuvanje: Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Otvorenu flašu držati u frižideru i potrošiti u roku od 7–10 dana.
Kako se koristi?
Sok se pije razblažen s vodom (obično u razmjeri 1:6 ili po ukusu). Sjajan je i sa mineralnom vodom, a ljeti i uz kockice leda, list mente i kolutić limuna – prava domaća limunada, ali sa šmekom prirode, prenosi Ona.
Zašto piti zovu?
Zova je poznata po brojnim blagotvornim dejstvima:
Jača imunitet
Ublažava simptome prehlade i gripa
Dobar je diuretik
Pomaže kod detoksikacije
Smiruje kašalj i grlo