Kultura

Nakon uspješne američke premijere filma "Svjetla Sarajeva", Sejo Sexon za Bosnainfo: Kao narod nismo nešto skloni "rispektu" onog što smo stvorili

Dokumentarni film Srđana Perkića o grupi Zabranjeno pušenje i Sarajevu, "Svjetla Sarajeva" nedavno je imao američku premijeru.

FOTO: JASMIN JATIĆ
FOTO: JASMIN JATIĆ
Snimljen odličan dokumentarac o sarajevskom bendu

Naime, film, na kojem je između ostalih radio i Davor Sučić, u raji poznatiji kao Sejo Sexon ili Sula, koji je scenarista i narator, prikazan je na South East European Film Festivalu u dvorani „James Bridges“ na Sveučilištu Kalifornije u Los Angelesu (UCLA).

Film za raju

Film je nakon prikazivanja osvojio “Audience Award” za najbolji dokumentarni (od ukupnih 5 dobio ocjenu 4,8), a svoje oduševljenje nije krio ni sam Perkić.

– Uzbudljivo iskustvo je kada na jednom ovako ‘svetom mjestu’ čuješ taktove Zabranjenog pušenja, a na velikom platnu se pojave fragmenti mog grada, ispričani kroz emotivnu naraciju Seje Sexona. Mitovi i legende Sarajeva na Beverly Hillsu, uistinu ovo nisam očekivao, izjavio  je Perkić nakon nagrade.

Pročitajte još

Frontmen Zabranjenog pušenja, koji također ne krije zadovoljstvo odrađenim projektom, za Bosnainfo prokomentarisao je to da li Sarajevu nedostaje više ovakvih dokumentaraca kako bi se sačuvalo i kroz filmsku traku arhiviralo sve ono što je nastalo i što vrijedi u bh. prijestolnici u proteklih 50, 60… i  više godina.

– Pa i nije Sarajevo baš neki grad koji dokumentuje svoje muzičke i estradne fenomene. Malo je nekih dokumenata, na primjer, o Bijelom dugmetu, Indeksima… O tim pozitivnim pojavama koje su se dešavale nekih 70-tih i 80-tih godina 20. vijeka tako da svaki dokumentarac i svako istraživanje vezano za protagoniste tih vremena i te događaje svakako u Sarajevu ima smisla, smatra naš sagovornik.

Nema legendi u Sarajevu

Popularni Sula smatra kako “i nismo kao narod previše skloni “rispektu” onog što smo uradili, stvorili tokom proteklih decenija”.

 – I sama ta klima i atmosfera ovog grada je nekako takva da je sve naše obično… ničemu se ne pridaje neki veliki značaj. Ovome što govorim najbolje svjedoči da se mi svi međusobno oslovljamo sa „legendo“, „đe si legendo“, „šta ima legendo“…, a to je signal da legendi u Sarajevu zapravo i nema, rekao nam je Sučić.