Svijet

Nakon lokalnih izbora: Erdogan sprema zeta za nasljednika

Partija Redžepa Tajipa Erdogana, turskog predsjednika, nedavno je izgubila na lokalnim izborima u Turskoj, čime je, navode analitičari, počeo kraj političke karijere "turskog sultana".

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Ipak, čini se da je on počeo da razmišlja o svom nasljedniku. Mediji izvještavaju da bi novi predsjednik Turske mogao da bude niko drugi do Erdoganov zet Selčuk Bajraktar.

Mogući budući turski lider nije poznat samo po tim, bliskim rodbinskim vezama, već i po tome što je Erdoganov zet tehnološki direktor vojne kompanije “Baykar Makina”, čije je dronove Ukrajina koristila da zaustavi ruske napade.

Bajraktar je ponovo zapao za oko javnosti nakon održavanja lokalnih izbora u Turskoj. Iako u njima nije učestvovao lično Redžep Tajip Erdogan, mnogi su počeli da razmišljaju o sudbini trenutnog lidera Turske s obzirom na to da mu predsjednički mandat ističe 2028. godine i da neće moći ponovo da se kandiduje.

Kako je i Erdogan rekao: “Spreman sam da predam štafetu narednoj generaciji.” Turski politički analitičari ocjenjuju da bi Bajraktar mogao da bude glavni kandidat za budućeg lidera.

Bajraktara njegovi obožavaoci često zovu “turski Ilon Mask”, a kako ankete pokazuju, Selčuk je trenutno jedna od najpopularnijih javnih ličnosti u zemlji.

Kako je i sam rekao, on nema političkih ambicija, ali takođe ne bi odbio ako bi Erdogan od njega tražio da se kandiduje na budućim izborima.

“Možda bih rekao da, ali to će zavisiti od okolnosti”, rekao je u intervjuu za “Wall Street Journal” prošle jeseni.

Zet turskog predsjednika takođe je i novo ime na “Forbsovoj” listi milijardera za 2024. godinu sa bogatstvom od 1,2 milijarde dolara.

Erdoganovom kćerkom Simeje oženio se 2016. godine. Zajedno imaju dvoje djece i žive u Istanbulu.

Vlasnik je 52,5 odsto kompanije “Bayraktar”, čiji je glavni proizvod istoimeni bespilotni vojni dron, koji ukrajinske trupe koriste u ratu sa Rusijom.

Kompaniju je osnovao njegov otac Ezdemir 1984. godine, koja se u početku bavila proizvodnjom auto-dijelova, a sa proizvodnjom dronova počeli su dvijehiljaditih.

Dron bajraktar izvezli su u 33 zemlje do marta 2024. godine.

Kompanija trenutno radi na kreiranju prvog turskog letećeg automobila.

U februaru ove godine, kompanija je počela izgradnju fabrike u blizini Kijeva, koja će zapošljavati oko 500 ljudi i koja će proizvoditi svoje modele dronova.

Selčuk je rođen u Istanbulu i veliki dio svoje mladosti proveo je u porodičnoj firmi.

Studirao je u Istanbulu, a potom i u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je na Univerzitetu u Pensilvaniji magistrirao radom kojim je demonstrirao koordinaciju vazduh-zemlja bespilotnih letjelica u formacijskom letu.

Istraživao je autonomno upravljanje bespilotnim helikopterskim sistemom i stekao svoj drugi magistarski rad. Pri povratku u Tursku počeo je da izrađuje prototipove dronova u porodičnoj firmi.

Bajraktarov otac vidio je da bi projekti njegovog sina mogli imati neku vrijednost i pomogao mu je da ih testira s turskom vojskom.

Bajraktar je 2014. godine predstavio prototip za bespilotnu letjelicu koja može nositi oružje – svoj revolucionarni proizvod TB2. Godine 2022. bajraktar TB2 postao je letjelica koja se najviše izvozi u svijetu, a mnogi je smatraju kalašnjikovom među bespilotnim letjelicama.

Najveća prednost tih letjelica je u tome što nanose značajnu štetu ruskoj vojsci uz vrlo mali rizik za Ukrajince. Ovi dronovi su vrlo lagani, imaju raspon krila od 12 metara i mogu nositi do četiri projektila, prenosi Nova.

Selčukov partner je njegov rođeni brat Haluk, koji je postao izvršni direktor kompanije nakon očeve smrti 2021. godine. Haluk često posjećuje Ukrajinu, a prošle godine snimljen je kako dočekuje predsjednika Vladimira Zelenskog.On je godinu dana stariji od Selčuka i takođe živi u Istanbulu.