Sarajevo

Nakon dojava o bombama u školi Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS poslalo smijernice!

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (KS) reagiralo je konkretnim smjernicama povodom zaprimljenih dojava o navodno postavljenoj „improviziranoj eksplozivnoj napravi“ u nekoliko osnovnih škola, saopćila je Služba za protokol i press KS.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Ilustracija

Predstavnici tog ministarstva i predstavnici Uprave policije KS su obišli određeni broj škola, obavili razgovor sa direktorima/direktoricama koji čekaju vršenje kontradiverzionog pregleda, radi pružanja podrške i smjernica u cilju zaštite djece/učenika i prosvjetnih radnika.

Resorno ministarstvo, tim povodom, izražava zahvalnost direktorima i direktoricama škola i svim uposlenicima, koji su na siguran način izvršili evakuaciju učenika i prosvjetnih radnika u vrlo kratkom roku.

Pročitajte još

Kako se nadalje navodi, učenicima i prosvjetnim radnicima koji po rasporedu nastavu realiziraju u drugoj smjeni dostavljena je informacija o realizaciji i modelu nastave. Želimo istaći da će stručne službe škola u saradnji s Ministarstvom za odgoj i obrazovanje putem Mobilnog stručnog tima za krizne intervencije i pružanje savjetodavne podrške odgojno-obrazovnim ustanovama u prevenciji nasilja/neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštiti učenika u kriznim situacijama osigurati stručnu podršku učenicima, nastavnicima i upravi škola, kako bi se pružila psihološka podrška u suočavanju sa stresnom situacijom – ističu iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva, istovremeno, pojašnjavaju koja je svrha toga djelovanja. Cilj psihološke podrške nakon kriznog događaja jeste pružanje pomoći učenicima i prosvjetnim radnicima kako bi se smanjio intenzitet stresnog događaja i pomoglo pri izboru strategija suočavanja, te lakše i brže nastavilo vršenje redovnih, svakodnevnih školskih aktivnosti u školskim zajednicama, nakon iznenadnog stresnog događaja, poručili su iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Iz resornog ministarstva podsjećaju kako je u jutarnjim satima određeni broj osnovnih škola putem e-mail-a zaprimio dojavu o navodno postavljenoj „improviziranoj eksplozivnoj napravi“ u prostorijama škola.

Odmah po saznanju škole su poduzele mjere kako bi učenici i prosvjetni radnici sigurno napustili prostor u i oko škola. U školama se nalaze direktori/direktorice, kao i predstavnici Uprave policije Kantona Sarajevo, navodi se u saopćenju.