Svijet

Najozbiljnije upozorenje Moskve dosad: "Situacija na Kosovu nije daleko od pravog sukoba velikih razmjera"

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova komentarisala je najnovija događanja na Kosovu.

FOTO: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC
FOTO: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Novo zaoštravanje koje je izbilo u pokrajini uvjerljivo pokazuje da odstupanje od sadašnjeg regulatornog okvira za Kosovo samo provocira prištinske ekstremiste.

Situacija nije daleko od pravog sukoba velikih razmjera – kazala je Zaharova odgovarajući na pitanje medija o Kosovu, prenosi B92.

Podsjetimo, sinoć je stigla vijest da su se čuli rafali na sjeveru Kosova, a danas je srbijanska vojska u blizini administrativnog prijelaza Jarinje, odnosno granice s Kosovom, stacionirala nekoliko topova i haubice dalekog dometa, objavila je Nova.rs.

FOTO: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
FOTO: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Kosovski mediji na srpskom i albanskom različito su ranije sinoć izvijestili o rafalnoj pucnjavi kod Zubinog Potoka na sjeveru Kosova.

Portal Kosovo Online je naveo da je do pucnjave došlo kad su “specijalci kosovske policije pokušali ukloniti barikade” na jednoj od lokalnih cesta u općini Zubin Potok.

Prištinska Koha, pak, tvrdi da su lokalni Srbi napali pripadnike međunarodnih snaga (KFOR), a KFOR je za taj portal kasnije potvrdio pucnjavu “u blizini svoje ophodnje”, ali ne i napad.

Kosovska policija demantovala je navode medija u Beogradu “o bilo kakvim sukobima s policijom u Zubinom Potoku”, prenosi Index.hr.

Prihvati notifikacije