Svijet

Zaharova nakon posjete Stoltenberga BiH: Pokušava da se uvuče u unutrašnje stvari zemlje

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova je poručila da posjeta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Balkanu bila provokativne i destruktivne prirode sa namjerom da se uzdrma situacija u regionu.

FOTO: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
FOTO: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

“Stoltenbergov boravak u Bosni i Hercegovini i Srbiji bio je jasno provokativnog karaktera. On je pokušavao da se uvuče u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, iznudi približavanje ove države sjevernoatlantskim strukturama, agresivno je predlagao povećanje saradnje sa Beogradom, uprkos neutralnom statusu Srbije, optuživši Rusiju za sve grijehe, predstavili su to na način da navodno rade na širenju, a radili na dezinformacijama i potkopavanju situacije na Balkanu”, rekla je Zaharova.

Ona je također kazala da je Stoltenbergov put na Balkan dodatni dokaz destruktivnog kursa sjevernoatlantskog bloka, usmjerenog na povećanje privlačenja zemalja u regionu u ovu strukturu, koje su i dalje izvan alijanse, piše TASS.

“Polazimo od činjenice da NATO mora da prekine svoju politiku destabilizacije Balkana, nameće tamo svoja pravila, stvara nove linije podjele. Kao što historija pokazuje, utjecaj alijanse na Balkanu je uvijek praćen tugom, gubitkom života, razaranjima i ratnim zločinima”, zaključila je Zaharova.

Prihvati notifikacije