Magazin

Najbolji proljetni čistač organizma, a ne košta ništa: Uklanja toksine, smanjuje upale i reguliše šećer u krvi

Svaki dio maslačka – od korjena do cvijeta – ima svoju svrhu u očuvanju zdravlja.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Maslačak (Taraxacum officinale) nije samo običan livadski cvijet njegova ljekovita svojstva čine ga dragocjenim saveznikom zdravlja. Ova biljka podstiče rad bubrega i jetre, smanjuje holesterol, jača krv i pomaže kod alergija. Svaki dio maslačka – od korjena do cvijeta – ima svoju svrhu u očuvanju zdravlja.

Blagotvorna svojstva maslačka

Korjen maslačka bogat je kalijumom prije cvjetanja, dok u jesen sadrži insulin, koji podržava zdravu crijevnu mikrofloru.

Cvjetovi se koriste za pripremu sirupa koji pomaže u detoksikaciji organizma.Listovi imaju snažno diuretičko dejstvo, poboljšavaju varenje i mogu se dodavati u salate.

Maslačak podstiče lučenje žuči, uklanja toksine, smanjuje upale i reguliše nivo šećera u krvi, što ga čini korisnim za osobe sa dijabetesom. Takođe, stimuliše metabolizam i pomaže u mršavljenju, jer pospješuje izbacivanje viška tečnosti iz tijela.

Prirodni melemi i čajevi od maslačka

Ulje od maslačka pravi se potapanjem cvjetova u biljno ulje, koje se zatim zagrijava i ostavlja da odstoji. Ovaj melem se koristi za njegu kože.

Čaj od maslačka pije se tri puta dnevno prije jela i može se pripremiti od cvjetova ili listova. Stabljike maslačka se tradicionalno koriste za uklanjanje virusnih bradavica – dovoljno je mazati „mlijeko“ iz stabljike na problematično mjesto dok se ne osuši.

Rani proljetni listovi maslačka odlični su za pripremu salata i variva, a preporučuju se trudnicama, dojiljama i ženama u menopauzi. Cvjetovi se beru u podne, kada su najotvoreniji, i treba ih brati na mjestima daleko od zagađenja.

Med od maslačka – prirodni sirup za zdravlje

Od cvjetova maslačka može se napraviti domaći sirup, poznat i kao „med“, koji je odličan za jačanje imuniteta i smirivanje kašlja kod djece.

Sastojci:

100 g cvjetova maslačka sa stabljikom

1 limun

750 ml vrele vode

500 g šećera

Priprema:

Usitnjene stabljike i cvjetove prelijte vrelom vodom, dodajte limun isječen na kriške i kuhajte na tihoj vatri 30 minuta. Procijedite, dodajte šećer i kuhajte još 15 minuta. Vreo sirup sipajte u sterilizovane tegle i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Oprez pri upotrebi maslačka

Maslačak se ne preporučuje osobama sa žučnim kamencima, upalom gušterače ili čirom na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Takođe, osobe na terapiji litijumom treba da ga izbjegavaju.

Ova moćna biljka, dostupna svuda oko nas, pravi je dar prirode koji pomaže u očuvanju zdravlja na prirodan način, piše Naj Žena.