Kultura

Nagrada "Mehmed Mejlija Guranija" posthumno dodijeljena prof. dr. Fikretu Karčiću

FOTO: MINA
FOTO: MINA

Nagrada Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB) “Mehmed Mejlija Guranija” večeras je u Bošnjačkom institutu – Fondacija “Adila Zulfikarpašića“ posthumno dodijeljena Fikretu Karčiću.

Muslimanska informativna novinska agencija (MINA) objavila je da je nagradu primio Harun Karčić, sin profesora Karčića.

“Ova nagrada je za porodicu jako značajna. Profesor Karčić je zapravo skovao sintagmu islamska tradicija Bošnjaka, nakon čega se ovaj termin počeo koristiti širom Balkana, ali i širom svijeta. Drago nam je da njegovo djelo još uvijek živi i da je prisutan u našoj javnosti”, izjavio je Harun Karčić.

“Njegova naučna djela o Bošnjacima i islamu svjedok su njegovom nesebičnom i kontinuiranom doprinosu islamu, Islamskoj zajednici i Bošnjacima uopće”, naglasio je Dautović.

Predsjednik Upravnog odbora IITB-a muftija sarajevski Nedžad Grabus zahvalio je kolektivu na utemeljenju nagrade “Mehmed Mejlija Guranija” i odluci da ovogodišnji dobitnik bude upravo Karčić.

“Profesor je utisnuo snažan pečat na sve nas. Znao je pronaći balans između tradicionalnih izvora islama i savremenih zahtjeva vremena. Svojim tumačenjem islama otvarao nam je horizonte znanja. Imao je međunarodno iskustvo, zato je vidio dalje i shvatao važnost islamske tradicije Bošnjaka, koja je naša posebnost. Razumijevao je vlastiti identitet, i mogao je te vrijednosti prenositi u druge kulture i civilizacije. Ova nagrada je skromno priznanje za dobro koje je ostavio iz sebe”, kazao je muftija Grabus.

Akademik Enes Karić, profesor na Fakultetu islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu (UNSA) kazao je kako djela profesora Karčića ostaju trajno naslijeđe.

“Profesorov udio u razvoju nauke prava je nemjerljiv i još uvijek nepoznat našim akademskim krugovima. On je prvi koji je zaslužio da prvi dobije ovu nagradu. Dobro sam ga poznavao, mogu kazati da je on veliki, autohtoni autor svojih disciplina”, istaknuo je Karić, prenosi AA. 

Fikret Karčić je rođen u Višegradu 1955. godine. Bio je profesor komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Predavao je na Fakultetu islamskih nauka, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Bio je predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Karčić je preminuo 16. marta 2022. godine.

Prihvati notifikacije