Sarajevo

Nabavka mBot2 robota za osnovne škole sa područja općine Centar

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić jučer je potpisao ugovore sa direktorima osnovnih škola sa područja ove lokalne zajednice o nabavi mBot2 robota za potrebe škola.

FOTO: OPĆINA CENTAR
FOTO: OPĆINA CENTAR

Naime, u ovogodišnjem kalendaru općinskih takmičenja po prvi put uvršteno je takmičenje iz robotike. Obzirom da škole sa područja ove lokalne zajednice nisu imale potrebnu opremu radi edukacije učenika iz robotike, uputili su zahtjev Općini Centar za pomoć u nabavci mBot2 robota.

Iako obrazovanje nije u direktnoj nadležnosti lokalnih zajednica, Općina Centar je i ovaj put putem Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport obezbijedila sredstva za nabavku robota, koja će služiti za unapređenje vanškolskih aktivnosti, tačnije za takmičenje iz robotike. Iz općinskog budžeta za ovu namjenu izdvojeno je 11.700 KM.

“U posljednje vrijeme vrlo često imamo priliku da se sastajemo i razgovaramo o potrebama u školama kako bismo što više unaprijedili znanje naše djece i poboljšali uslove u obrazovnim ustanovama. Još prošle godine kada smo radili prezentaciju ovoga projekta obećali smo da će Opština Centra stati uz vas i pomoći vam u realizaciji svega što donosi dobro učenicima”, poručio je načelnik Mandić te dodao da je investiranje u obrazovni proces najbolja investicija.

Direktori škola izrazili su zahvalnost Općini Centar i načelniku Mandiću na svesrdnoj podršci obrazovnim ustanovama.

FOTO: OPĆINA CENTAR
FOTO: OPĆINA CENTAR
FOTO: OPĆINA CENTAR
FOTO: OPĆINA CENTAR

Bitno je naglasiti da kroz robotiku učenici ne razvijaju samo programerske vještine, već i vještine koje su iznimno bitne, a to su vještine kolaboracije ili rada u timu.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovala je šefica Odsjeka za obrazovanje i društvene djelatnosti Elma Sultanić.

Prihvati notifikacije