Sarajevo

Općina Centar donirala 200.000 KM: Dvanaest osoba pokreće vlastiti biznis

U prostorijama Općine Centar danas je upriličeno potpisivanje ugovora sa dvanaest dobitnika bespovratnih sredstava za samozapošljavanje kroz start-up biznise, u ukupnoj vrijednosti od 200.000 KM.

FOTO: OPĆINA CENTAR
FOTO: OPĆINA CENTAR

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar, dvanaest osoba će u narednom periodu pokrenuti vlastiti biznis, a ugovore o dodjeli sredstava ranije je potpisao načelnik Srđan Mandić.

Da podsjetimo, Općina Centar je u proteklom periodu realizirala dva javna poziva i to javni poziv za realizaciju programa poticaja samozapošljavanja mladih kao i javni poziv za realizaciju programa poticaja za unaprjeđenje poduzetništva za žene preko 35 godina starosti i dugoročno nezaposlene osobe.

Realizacijom javnih poziva se pružila mogućnost poticaja za unaprjeđenje poduzetništva na području ove lokalne zajednice, i to kroz stručnu podršku (trening i mentorstvo) i sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa. Aplikanti su kroz javne pozive i stručnu podršku u izradi biznis plana jačali svoje poduzetničke vještine.

-Mladi ljudi koji su danas ovdje aktivno su učestvovali u našim programima i edukacijama, vrijedno učili kako praviti biznis planove i kako postati konkurentan na tržištu. Općina Centar će i dalje biti podrška našim mladim poduzetnicima, pomoći im u svim narednim koracima, kazao je šef Odsjeka za lokalno ekonomski razvoj Općine Centar Haris Vlajčić.

Pored dodijeljenih novčanih sredstava, potpisnicima ugovora, čija je projektna aplikacija prihvaćena za sufinansiranje start-up biznisa, omogućena je i nefinansijska pomoć u vidu obuke o poduzetničkim vještinama, koja je realizirana putem Centra za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo.

Među današnjim potpisnicima je bila Arijana Baždarević, licencirana pilates instruktorica.

-Sprave koje su potrebne za realizaciju pilates trenažnih procesa su jako skupe, a sredstva koja smo dobili od Općine Centar će nam uveliko olakšati početak, ali i samo unaprjeđenje naše poslovne ideje, kazala je Baždarević.

Pored podrške za piltes studio, bespovratna sredstva Općine dodijeljena su i za otvaranje stomatološke ordinacije, arhitektonskog, dizajnerskog studija, kozmetičkog salona, studija za foto i video produkciju, zatim grafički i web dizajn, programiranje…