Region

Na sajmu u Virovitici: Ambasadorica Kovačević-Bajtal srela se sa Andrejom Plenkovićem

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elma Kovačević-Bajtal susrela sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem tokom otvaranja 27. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva, turizma i poljoprivrede Viroexpo 2024 koji se održao u Virovitici.

FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH

Premijer Plenković je u pratnji ambasadorice Kovačević-Bajtal potom posjetio štand Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine gdje su se zadržali u kraćem razgovoru sa predstavnicima izlagača.

Pročitajte još

Sagovornici su se saglasili da je potrebno daljnje jačanje saradnje dviju dobrosusjedskih zemalja. Naglašeno da je Republika Hrvatska najveći vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine s potencijalom jačanja partnerstva posebno za izvoznike iz Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je prethodno otvorio Sajam, a svečanom otvorenju su prisustvovali ministri u Vladi RH, saborski zastupnici, brojni ambasadori, predstavnici privrednih komora te župani i gradonačelnici iz Republike Hrvatske. Poseban pozdrav uzvanicima su uputili domaćini gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH

Već tradicionalno, tačnije 27-u godinu, učestvuje i Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine. Ovogodišnji izložbeni prostor Privredne/Gospodarske komore FBIH posjetiocima i partnerima je predstavio veliki broj privrednih subjekata iz proizvodne djelatnosti, enologije, poljoprivrede te sa posebnim fokusom na turizam.

Na površini od 5500 m2 učestvuje ukupno 505 izlagača iz nekoliko zemalja Europe, a neki od izlagača iz BiH su Podrumi Andrija Paoča, BHS Busovača, TIM MED Bosanska Krupa, Emerus Široki Brijeg, Belgrand Teslić, Vinarija Čitluk, BIOS Visoko, Turistički klaster Hercegovina, Visit Sarajevo, Visit Bihać, Mostarski sajam te Biznis centar Jelah-Tešanj.

Prihvati notifikacije