Na današnji dan prije 78 godina partizani su oslobodili Mostar

Na današnji dan 14. februara 1945. godine od fašista i njihovih sluga oslobođen je grad Mostar.Tog dana oko podne prve jedinice 26. dalmatinske divizije probile su se u Mostar. Nešto kasnije do grada su se probile i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka divizija, a već oko 19 sati gotovo sve njemačke i ustaške snage pobjegle su iz Mostara.

FOTO: ANTIFAŠISTIČKI-VIJESNIK / DEFILE 8. KORPUSA U OSLOBOĐENOM MOSTARU
FOTO: ANTIFAŠISTIČKI-VIJESNIK / DEFILE 8. KORPUSA U OSLOBOĐENOM MOSTARU

Oko 20 sati, vrhovni zapovjednik njemačkih snaga, koji je u to vrijeme morao lično odobriti svako povlačenje, priznao je poraz i izdao naređenje o povlačenju razbijene vojske. 14. februara 1945. godine u 20 sati grad Mostar bio je slobodan.

Mostar je u Drugom svjetskom ratu bio pravi bastion borbe protiv fašizma i svoju slobodu skupo je platio. Grad je dao 750 poginulih boraca, 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora, odnosno svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu, prenose Vijesti.ba.

Grad je imao svoj bataljon, ilegalnu štampariju, dao je 14 narodnih heroja i sedmero obješenih rodoljuba koji će zauvijek ostati upamćeni u srcima građana Mostara.

Prihvati notifikacije