BiH

Kampanja mostarskih studenata: “Neću na biro!”

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana studenata, 17. novembra, studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, dižu svoj glas i šalju snažne poruke javnosti, kroz kampanju naziva “Neću na biro!”.

FOTO: FACEBOOK
FOTO: FACEBOOK
FOTO: FACEBOOK
FOTO: FACEBOOK

Budući da ne mogu priuštiti luksuz čekanja reformi obrazovnog sistema i stvaranja za njih stimulativnijih uslova u zemlji, studenti preuzimaju stvar u svoje ruke. U konstantnom radu na sebi i diferenciranju vide jedan od ključeva rješenja. Kako kažu, vole ovu zemlju, spremni su je graditi, i ostaju ovde, a diferenciranim proaktivnim pristupom nastoje privući pažnju poslodavaca, te svoje znanje i potencijale usmjeriti u razvoj svoje domovine, Bosne i Hercegovine, a ne bilo koje druge zemlje, piše Novasloboda.ba

Studenti su, kroz promotivni video, prepoznali aktivnosti na kojima je potrebno raditi, kako bi se istaknuli na tržištu rada. Razvojem sljedećih vještina studenti preokreću situaciju u svoju korist i uspješno privlače poslodavce da oni njih potraže i pronađu, a ne obratno: Formalno obrazovanje (inovirani nastavni planovi usklađeni sa zahtjevima i potrebama tržišta rada), Neformalno obrazovanje (edukacije, treninzi, seminari), Volonterski rad, Učenje stranih jezika, Putovanja i međunarodni projekti mobilnosti, Studentske prakse.

“Pozivamo sve studente u Bosni i Hercegovini da koriste svaku priliku za učenje i nadogradnju, kako bi se izborili na tržištu rada za početnu šansu. Budimo proaktivni! Punimo CV i u toku studija! Pokažimo inicijativu – i ne razmišljajmo o napuštanju zemlje! Dokažimo da na nama svijet ostaje! Možemo puno toga uraditi! Poslodavac nas čeka i nećemo na biro!”, poručuju mostarski studenti.

Prihvati notifikacije