Politika

Mujanović: "Ako 'Trojka' i HDZ namjeravaju da formiraju vlast onda će morati OHR intervenisati"

Politolog Jasmin Mujanović govorio je o formiranju vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

FOTO: PRINTSCREEN FTV
FOTO: PRINTSCREEN FTV

On je kazao kako HDZ i Trojka Plus neće moći formirati vlast ukoliko OHR ne interveniše.

“Jedini realni način formiranja Vlade Federacije jeste ako OHR promijeni pravila. Sa Schmidtom je sve moguće, vidjeli smo to na dan izbora. On je na nevjerovatan način izmjenio izborni zakon i to je učinio dok su se glasovi brojali.

Sa takvom osobom nikad ne možemo biti sigurno da će prevladati zdrav razum. Ako Trojka i HDZ namjeravaju da formiraju vlast koju su koncipirali, onda će zasigurno morati da OHR interveniše. 200 dana nakon izbora, još uvijek nemamo novu vlast i nećemo je imati. Schmidt je ili slagao ili nije znao kako da objasni ono što radi sa svojim odlukama”, kazao je Mujanović za Hayat.

Što se tiče odabira Marina Vukoje (HDZ) u Ustavni sud, Mujanović smatra kako je takav potez problematičan, te napominje da SDP i Naša stranka krše svoje ideološke principe i prioritete koje su zagovarali dok su bili u opoziciji.

“Oni su na osnovu tih priroriteta dobili glasove. U praksi, ništa nije bilo istinito. Vidjeli smo prije par dana kakve su posljedice toga kad HDZ ima većinu na Ustavnom sudu”, podsjetio je.

Prihvati notifikacije