Magazin

Mujadara: Imamo recept za bliskoistočno jelo koje se može jesti hladno ili toplo

Mujadara je tradicionalno bliskoistočno jelo koje se sastoji od smeđe ili zelene leće, riže i karameliziranog luka. Može se jesti toplo ili hladno te kao glavno jelo ili s prilozima kao što su avokado, prženo jaje i/ili rikola.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK
Ilustracija

Mujadara je bezglutensko, vegansko i vrlo jeftino jelo. Postoje različite varijacije ovog jela, pa se tako umjesto riže ponekad koristi bulgur. Ima i različite druge nazive, kao što su mujadarra, mujadarah, majadra, mejadra itd.

Sastojci:

1/3 šoljice maslinovog ulja

4 velika luka, tanko narezana

sol i biber

1 1/2 šoljica smeđe ili zelene leće

1 1/4 šoljice bijele riže dugog zrna

obični jogurt, po želji, za posluživanje

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na laganoj vatri. Dodajte luk i kuhajte uz često miješanje dok ne postane zlatno, od 15 do 20 minuta. Začinite solju i biberom po ukusu. U međuvremenu, u velikoj šerpi ili maloj posudi zakuhajte četiri šoljice vode i dodajte leću. Pirjajte, nepoklopljeno, 20 minuta, a zatim dodajte rižu i polovicu kuhanog luka.

Začinite solju i biberom prema ukusu. Pirjajte, poklopljeno, na vrlo laganoj vatri dok leća i riža ne omekšaju. Možda ćete trebati dodati još vode pred kraj; provjerite nakon 15 minuta. Maknite s vatre i ostavite poklopljeno pet minuta. Dok se riža i leća kuhaju, luk koji ostaje u tavi dinstajte na laganoj vatri, često miješajući, dok ne postane tamnosmeđ i gotovo hrskav, 15 do 20 minuta. Poslužite vruće ili na sobnoj temperaturi, a po vrhu pospite smeđim lukom. Ako želite, dodajte jogurt.