Kultura

Muharem Serbezovski, pjevač i književnik NE GUBIM NADU DA ĆU DOBITI NOBELOVU NAGRADU

Jedan od onih koji je proteklih dana živio u znaku knjige jeste i estradna zvijezda Muharem Serbezovski.

Muharem Serbezovski
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Pročitajte još

Na ovogodišnjem 35. Internacionalnom sajmu knjige i učila predstavio je svoje dvije knjige “Cigani i ljudska prava” i “Šareni dijamanti”.

-Želio sam da publiku značajnije upoznam i sa mojim aktivnostima vezanim za književni rad, kaže Muharem Serbezovski. Izložio sam 2.000 komada svojih knjiga i sve sam ih, dan prije zatvaranja sajma, rasprodao. Znak je to da sam, sem u estradnim, i u književnim vodama ostavio značajan trag. Naravno, nisam zaboravio ni one koji vole moj pjesmu. Uskoro na tržište izbacujem njih dvije “Za venčanim stolom 2” i “Ramo, Ramo 2”. Ranije verzije su bile indirektne a sada ih predstavljam kao direktne. Izvođačjedne od ovih je napustio ovaj svijet. Ja, kao izvođač ove druge spremam se na put do njega. Da li ćemo se sresti u raju i paklu to ne znam.

Na sajamskom štandu “Lijepa riječ” iz Tuzle sreo se sa Ibrahimom Spahićem, predsjednikom Programskog savjeta sajma knjige sa kojim je evocirao uspomene na njihov prvi susret.

Muharem Serbezovski i Ibrahim Spahić
FOTO: E. MURAČEVIĆ

-Neizmjerno sam zahvalan Ibrahimu Spahiću, nastavlja Muharem Serbezovski. On me upozno sa nekim izdavačima koji su moje knjige preveli na Njemački, Italijanski, Švedski…

Nije odolio a da mu na uho ne otpjeva i jednu od svojih pjesama.

-Ja ne gubim nadu da ću jednog dana kao autentični predstavnik Roma dobiti Nobelovu nagradu za književnost, kaže Muharem Serbezovski. Ako prijedlog “pogura” Ibrahim Spahić mogao bih je dobiti i za svog života.