IT

Možete li pogoditi šta se nalazi na ovoj nevjerovatnoj fotografiji?

Fotografija koju su objavili naučnici izazvala je brojne rasprave o tome što se tačno na njoj nalazi.

FOTO: NSO/AURA/NSF
FOTO: NSO/AURA/NSF

I dok su neki uspoređivali ono što je na fotografiji s čupavim tepihom ili nekom hranom, ono što se zapravo iza nje krije puno je impresivnije.

Radi se o fotografiji nastaloj na najsnažnijem solarnom teleskopu, Inouye Solar Telescope Nacionalne naučne fondacije (NSF), a pokazuje površinu Sunca.

Ovo je vjerovatno najdetaljniji pogled u Sunčevu kronosferu i užarenu plazmu koja se tamo nalazi.

Snimljena je Sunčeva kromosfera, srednji dio atmosfere, u kojem se nalazi goruća plazma, a na fotografiji se mogu vidjeti tanki izboji plazme (spikule) koji podsjećaju na kosu.

Spikule eruptiraju s površine Sunca brzinom od 20 kilometara u sekundi i mogu imati promjer oko 500 kilometara. Naučnici nagađaju kako im je glavna uloga održavanje stabilnosti Sunca, odnosno izbacivanje viška energije kako bi sama jezgra ostala stabilna.

Iako na fotografiji djeluju mekano i pitomo, ovi izboji u trenu bi spalili i deintegrirali bilo što što bi im se približilo. Naime, procjenjuje se da je na površini Sunca temperatura viša od 5700 Celzijevih stepeni, što je dovoljno da uništi sve i svakoga koji mu se previše približe.

Prihvati notifikacije