Lagan, jednostavan te se brzo sprema i možemo mu dodati koji god sastojak poželimo.
S druge strane, ako nas uhvati želja za nečim konkretnijim, sočnijim i puno slađim, kraljica kolača – baklava, uvijek je dobar izbor. Kreativnost je ključna u spremanju slastica, a food blogerica Irena ima talent za spajanje nespojivog, piše zadovoljna.hr.

U nastavku vam donosimo recept za najinovativniji kolač do sada – baklava cheesecake.
Sastojci:
Agda:
200 ml vode
200 g šećera
100 g meda
Sok jedne narandže ili pola limuna
Orašasti dio:
200 g orašatih plodova (po 50 g badema, oraha, lješnjaka i pistacija)
po želji 50 g sušenih grožđica
1 kašičica cimeta
4-5 kašika sirupa
Krema od sira:
600 g krem-sira
150 g šećera u prahu
120 g grčkog jogurta, kiselog vrhnja ili milerama
4 jaja
2 kašike soka od limuna
100 ml vrhnja za šlag
40 g gustina ili glatkog brašna
Prstohvat soli
Dodatno:
500 g kora za savijače
125 g otopljenog maslaca
Priprema:
Pripremite agdu. Pomiješajte sve sastojke. Kad proključa, kuhajte 15 minuta.
Pripremite orašasti dio. Orašaste plodove sameljite u sjecku, ali ne skroz u prah, neka ostane komadića. Dodajte cimet i gorožđice ako koristite, te ohlađeni sirup i promiješajte. Smjesa ne smije biti tekuća, nego ljepljiva, agda je tu samo malo da poveže smjesu.Pripremite kremu od sira. Umutite krem-sir i šećer u prahu dok ne postane kremast. Dodajte ostale sastojke i sjedinite.
Postupak slaganja:
Kalup za torte promjera 24 cm obložite papirom za pečenje po dnu, a ostatak kalupa namastite. Jednu koru ostavite sa strane.Uzimajte jednu po jednu koru za savijače i dobro je premažite otopljenim maslacem. Slažite ih u kalup tako da višak presavijete preko obruča kalupa.Kad ste potrošili kore, pospite sa malo više od pola smjese od orašatih plodova i dobro ih utisnite. Istresite kremu od sira, pa preko kreme pospite ostatkom smjese orašatih plodova.Prebacite presavijeni višak kora prema sredini torte, preklopite preko kreme. A onaj list koji ste ostavili sa strane natrgajte na komadiće i poslažite po vrhu torte.
Postupak pečenja:
Rernuzagrijte na 160 stepeni. Ubacite u pećnicu i pecite oko 55 minuta do sat. Kad je pečen, ugasite rernu, a kolač ostavite unutra sa malo otvorenim vratima 10-20 minuta.Izvadite ga, prelijte vruć hladnom agdom, po vrhu i rubovima. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa ubacite u hladnjak preko noći.Inovativni i baš posebni recept podijelila je Irena s bloga Pregacha, piše zadovoljna.hr.