Svakome ko koristi vrata frižidera za držanje boca ili tetrapak ambalaže s mlijekom u vratima frižidera, proizvođači kuhinjskih aparata savjetuju da to više ne rade.
Prema stručnjacima iz Beka, stavljanje mlijeka u vrata frižidera zapravo je loša ideja i zapravo vas košta bacanjem mlijeka. Beko kaže da domaćinstva u Velikoj Britaniji godišnje bacaju hranu u vrijednosti od oko 250 funti po osobi ili 1.000 funti (više od 2.280 KM) za četveročlanu porodicu – a način na koji organizirate svoj zamrzivač uveliko doprinosi tome.
Salah Sun, voditelj upravljanja proizvodima u kompaniji Beko u Velikoj Britaniji, kaže da “način na koji organiziramo naše frižidere može poboljšati ili uništiti naše napore da smanjimo bacanje hrane”.
– Većina ljudi ne shvata da loša organizacija hladnjaka nije samo estetika, ona direktno utječe na dugovječnost hrane i vaš kućni budžet – kaže Sun, prenosi express.co.uk.
Stvaranje određenih zona u vašem frižideru razlog je, kažu stručnjaci, da vaša hrana duže traje.
– Temperatura u vašem frižideru varira, stoga je pohranjivanje namirnica u pravim zonama ključno.
Donja polica, budući da je najhladnija, savršena je za sirovo meso, dok srednje police održavaju idealne uvjete za mliječne proizvode i gotovu hranu.
Vrata, koja se često koriste za mlijeko, zapravo su najtopliji prostor zbog čestog otvaranja – kaže Sun.
Preporučujem da stabilnije predmete poput začina i pića držite u odjeljcima u vratima, a mlijeko premjestite na srednju policu gdje su temperature konstantnije, dodaje stručnjak.No učinak pravilne organizacije hladnjaka nije samo smanjenje otpada.