BiH

Mještani Poloma kod Bratunca se bore protiv eksploatacije šljunka: “Ne damo uništavanje naše Drine”

Mještani Poloma kod Bratunca su ponovno ustali u odbranu rijeke Drine, protiveći se namjeri firme Bukom prom iz Vlasenice da eksploatira šljunak iz ovog dijela.

FOTO: CRNA HRONIKA
FOTO: CRNA HRONIKA

Nakon što su već jednom izrazili svoj protest, okupili su se ponovno, odlučni da ne dozvole uništavanje onoga što smatraju jednom od najljepših rijeka u Bosni i Hercegovini.

“Mi smo spremni svojim životima ovdje da branimo, jer mi ne damo ovu ljepotu. Snimićete dabra, vidru, a oni neka idu, neka vade u Tišću šljunak. Neka tamo drobilica drobi, ne može ovde drobiti”, poručio je Branislav Jokić, stanovnik Poloma kod Bratunca.

Odlučni u svojoj namjeri, mještani su spremni stati na put svakom pokušaju eksploatacije, piše crna-hronika.

“Borićemo se životima, staćemo na dva mjesta, blokirati magistralni put pa dokle bude. Sa deset traktora blokiraćemo i nećemo dati. Ne damo ovo”, istakao je Jokić.

Firma Bukom prom iz Vlasenice je prošle godine sklopila ugovor sa Vodama RS kojim je odobreno čišćenje korita i eksploatacija šljunka, ali tada nije bilo riješeno pitanje pristupnog puta lokaciji.

Mještani smatraju da se to neće dogoditi

Nakon intervencije inspektora i predstavnika Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, radovi su obustavljeni dok se ne obezbjedi pristupni put i dokazi o vlasništvu nad parcelama.

Iz firme Bukom prom iz Vlasenice nisu bili dostupni za komentar pred kamerama, ali su u telefonskom razgovoru naglasili da su dobili sve potrebne dozvole od nadležnih institucija i da sada čekaju inspektore da ih uvedu u posao.

Međutim, mještani smatraju da se to neće dogoditi.

Branislav Jokić objašnjava da su podnijeli zahtjev za zaštićeni park prirode, nadajući se da će to zaustaviti dalje pokušaje eksploatacije šljunka.