Magazin

Mješavina 3 sastojka nakon koje bijele površine blistaju kao nove

Sredstva za čišćenje kućne izrade sve su popularnija od onih kupljenih u trgovini jer bez previše jakih hemikalija uspijevaju ukloniti naslage prljavštine, tvrdokorne i masne mrlje te mrlje zbog kojih bijele površine izgledaju izlizano i starije nego što jesu.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Što god da je potplat tenisica, plastična vrtna garnitura ili PVC stolarija, ako su bijele boje, svaka se prljavština na takvoj površini još više osjeti. No, također se lako ošteti ako se nemarno čisti. Stoga je najsigurniji i najpouzdaniji način da im vratite bjelinu i stari sjaj jednostavnom mješavinom sode bikarbone i alkoholnog octa.

Zato je tu – soda bikarbona. Ona je natrijev bikarbonat, bijeli prah koji je topiv u vodi. U pitanju je sol koja ima vrlo široku primjenu u čišćenju, u kombinaciji s alkoholnim octom tjera nas da uspješno “manipuliramo” molekulama, prenosi Krstarica.

Drugim riječima, soda bikarbona otapa prljavštinu, a ocat razgrađuje minerale – rezultat je čistoća koju često ne možemo postići ni specijaliziranim tekućinama.

Uz ova dva sastojka, jedino što vam još treba je voda. Pomiješajte vodu i ocat u omjeru 1:1, zatim dodajte dovoljno sode bikarbone da dobijete gustu smjesu. Umočite staru četkicu za zube i njome izribajte bijelu površinu, nakon čega je treba isprati toplom vodom i ostaviti da se osuši.