Magazin

Misteriozno morsko biće otkriveno u britanskim vodama

U britanskim vodama otkrivena je nova vrsta morskog puža. Misteriozno biće uočeno je na jugozapadu Engleske s istraživačkog broda, piše BBC.

FOTO: ROWHOOP/X/SCRENNSHOOT
FOTO: ROWHOOP/X/SCRENNSHOOT

Nazvano je Pleurobranchaea Britannica. Pripada grupi koja se nalazi u toplijim vodama i mogla bi migrirati prema sjeveru zbog klimatskih promjena.

Ross Bullimore iz Centra za nauku o okolišu, hrani i akvakulturi (CEFAS) došao je do slučajnog otkrića nove vrste. Otprilike 100 različitih morskih puževa nalazi se u morima kod Britanije i Irske, ali on kaže kako je odmah znao da je ovo nešto posebno.

Znanstvenici smatraju kako otkriće pokazuje da imamo još mnogo za naučiti o životu u morima. “Prilično je uzbudljivo pronaći novu vrstu koja nije mikroskopska. To pokazuje da još ima posla”, rekao je Peter Barry iz CEFAS-a.

Morski puževi su vrsta morskih mekušaca bez ljuštura poznatih po svojoj izuzetnoj raznolikosti i ljepoti. Uprkos njihovoj minijaturnoj veličini – narastu samo do oko 5 centimetara u dužinu – oni su vrhunski grabežljivci koji zauzima ključnu poziciju u hranidbenom lancu.

Prihvati notifikacije